Oceňovaná aplikace s První pomocí míří i do českých mobilů

Praha - Český Červený kříž přichází s novou aplikací pro chytré telefony nazvanou První pomoc. Loni ji vyvinuli odborníci ve Velké Británii. V Česku si ji lidé budou moct stáhnout zdarma už 15. října ze stránek Červeného kříže. Sloužit by měla jako příručka první pomoci nebo jako návod, jak se chovat třeba během povodní.

Aplikace má tři sekce, jedna je zaměřena na situace v nouzi, kde jsou stručně zpracovaná jednotlivá témata. „Říkají, jak v daném okamžiku urgentně poskytnout první pomoc,“ přiblížil ve Studiu ČT24 lékař a odborný garant aplikace Jiří Škola.

Vedle krátkých textů jsou lidem k dispozici i animace a videa ukazující kritické body, které je nutné provést správně. Jde například o stlačování hrudníku nebo krvácejícího místa. Přímo z aplikace lze také zavolat záchrannou službu.  

Britský Červený kříž měl loni s aplikací obrovský úspěch. Získala dokonce ocenění pro nejlepší aplikaci britských ostrovů. „Prostřednictvím amerického Červeného kříže byla následně aplikace nabídnuta národním společnostem Červeného kříže po celém světě,“ dodal Škola.

První pomoc
Zdroj: ČT24

Pravidla první pomoci se za poslední roky výrazně zjednodušila. Už není třeba pamatovat si poměr mezi stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst. Lékaři se teď přiklánějí k tomu, že výrazně efektivnější je pouze a bez přestání masírovat srdce tempem stokrát za minutu. Důležité je pokračovat, i když se objeví občasné nádechy.

Zdravotníci si vedou statistiky už přes patnáct let a laiky z terénu chválí. Zatímco v roce 2003 pomohlo při vážných život ohrožujících stavech 16 procent svědků, nyní si ví rady 78 procent přihlížejících.