Ohrožení bezpečí? Facebook povolil teenagerům sdílet veřejně

Londýn - Sociální síť Facebook mírní pravidla pro náctileté. Uživatelé od 13 do 18 let budou moci své fotky a statusy sdílet s širokou veřejností. Příspěvky dosud mohli vidět pouze jejich přátelé. Firma krok brání s tím, že dá náctiletým větší svobodu. Podle kritiků je ale uvolnění pravidel problematické. Může vést k rozmáhání kyberšikany nebo zneužívání dětí.

Sociální síť uvedla, že krok, který umožní teenegarům sdílet informace se všemi uživateli Facebooku, vycházejí z jejich požadavků na zlepšení nabízených služeb. Doposud byli tito mladí lidé schopni sdílet příspěvky jen se svými přáteli. To budou mít teenageři ale i do budoucna v základním nastavení, uvedl server BBC News.

„Požadavkem, který jsme slyšeli přímo od teenagerů nejčastěji, byla možnost sdílet věci veřejně stejně, jako mohou využívat jiné služby,“ prohlásil Simon Milner, ředitel politiky Facebooku ve Velké Británii. „Dospívající lidé patří mezi nejpočetnější osoby používající sociální média. A chtějí být slyšet,“ dodal.

Sociální sítě
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

V reakci na obavy, že by změnu mohli zneužít pedofilové nebo by mohl narůst počet případů kyberšikany, Facebook uvedl, že bezpečnost teenagerů bere „velmi vážně“. Uživatelé, kteří si zvolí možnost sdílet vše veřejně, budou dostávat zprávy, v nichž jim bude připomínáno, že příspěvky uvidí všichni lidé na Facebooku.

Facebook datum narození neověřuje

Noví uživatelé jsou při registraci na Facebooku vyzváni, aby uvedli datum svého narození, aby prokázali, že jim je víc než třináct let. Společnost ovšem tyto informace neověřuje, takže lidé mohou o svém stáří lhát.

Případ mladé Italky

Facebooku hrozí stíhání kvůli sebevraždě čtrnáctileté dívky v Itálii. Ta se zabila kvůli šikaně na sociální síti poté, co dostala tisíce urážlivých vzkazů. Podle žalobce v severoitalské Novaře provozovatel nezasáhl, i když ho rodina upozornila. Správci profilu sice projevili lítost, na druhou stranu ale uvedli, že bezpečnostní pravidla jsou podle nich dostatečná.