Superdebata: Volby jdou do finále

Česká televize ve čtvrtek 24. října završí své předvolební vysílání v pražském Kongresovém centru, kam pozvala devět předsedů či lídrů politických uskupení: ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM, SZ, KDU-ČSL, ANO, ÚSVIT, SPOZ. Kritériem výběru je opakovaná účast v předchozích 14 předvolebních debatách ČT. Předvolební superdebatu, kde se bude nejen bilancovat, ale i plánovat do budoucna, moderuje Václav Moravec. Přímý přenos sledujte na ČT1 a ČT24 ve čtvrtek 24. října od 20:00.

Každý lídr si může s sebou přivést maximálně deset podporovatelů, mělo by jít o spolukandidáty či veřejně známé osobnosti. Pro každou z pozvaných stran je navíc v publiku vyčleněno dalších 40 míst pro její příznivce.

Seznam hostů volební superdebaty:

  • Andrej Babiš (ANO)
  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
  • Vojtěch Filip (KSČM)
  • Ondřej Liška (SZ)
  • Miroslava Němcová (ODS)
  • Tomio Okamura (Úsvit)
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09)
  • Bohuslav Sobotka (ČSSD)
  • Zdeněk Žák (SPOZ)

Superdebata bude rozdělena do tří samostatných celků: V prvních 40 minutách proberou představitelé čtyř stran zvolených do sněmovny v roce 2010 a znovu samostatně kandidujících (ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM) politický, ekonomický a společenský vývoj za poslední čtyři roky. Druhých 40 minut dostanou slovo subjekty, které usilují či znovu usilují o zvolení do sněmovny (KDU-ČSL, SZ, ANO, Úsvit, SPOZ). Budou mít tak prostor k tomu, aby divákům přiblížily svou dosavadní činnost, své plány a recepty na řešení problémů společnosti.

Posledních 55 minut budou všichni lídři debatovat o budoucím vývoji země, o procesu sestavení vlády, legislativních plánech a řešeních nejpalčivějších problémů.

Předvolební superdebata: Kongresové centrum Praha – čtvrtek 24. 10. 2013, 20:00–22:15, živě na ČT1 a ČT24

„Letošní předvolební vysílání je výjimečně rozsáhlé. Jen ve čtrnácti debatách, které se vysílaly ze studií v Praze, Brně a Ostravě, se od 25. září vystřídalo sto třináct lídrů z deseti politických subjektů. Díky zkušenostem, které již Česká televize měla z uplynulých let, jsme zvládli takto komplexní projekt připravit v rekordně krátkém čase,“ doplnil informace k předvolebnímu servisu ČT ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Předvolební vysílání České televize v číslech

Předvolební debaty v České televizi dosahovaly nadprůměrné sledovanosti vždy v těch krajích, ke kterým se vztahovaly. Celkový zásah debat dosáhl více než dvou milionů diváků. Nejsledovanější byla debata z Prahy, kterou si nenechalo ujít v průměru 276 tisíc diváků. Součástí předvolebního vysílání byly i pořady Interview Daniely Drtinové a Události, komentáře. Události, komentáře, které hostily vždy tři politické lídry, vidělo v průměru 155 tisíc diváků. Nejúspěšnější Interview Daniely Drtinové pak zhlédlo 150 tisíc diváků. Celkový zásah všech těchto pořadů byl přes dva a půl milionu diváků.

Přípravy na superdebatu (zdroj: ČT24)