Novou šéfredaktorkou MF Dnes bude Sabina Slonková

Praha - Šéfredaktorkou deníku Mladá fronta DNES bude od ledna Sabina Slonková. Současná šéfreportérka internetového serveru Aktuálně.cz vystřídá Roberta Čásenského, který ve funkci končí po osmi letech. Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/sefredaktorkou-deniku-dnes-bude-sabina-slonkova-1037956#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Redakci do ledna povede dosavadní zástupce šéfredaktora Jiří Kubík, který se nově stane ředitelem redakce. Informaci přinesl jako první server E15.cz. Po poledni ji na serveru iDNES.cz potvrdilo i samotné vydavatelství.

„Touto změnou zavádíme model řízení redakce, který je běžný v moderních zahraničních mediálních korporacích. Tento model znamená akcent šéfredaktora na strategické směřování obsahu a u ředitele redakce na denní provoz či chod novin,“ poznamenal předseda představenstva vydavatelství Štěpán Košík.

Slonková se chce zaměřit na investigativní žurnalistiku. „V Aktuálně a Insideru jsem působila již osm let a myslím si, že prodejem Aktuálně nastal vhodný čas posunout se někam dál. Jedna etapa prostě skončila,“ poznamenala.

Sabina Slonková: „Věřím v nezávislost tohoto listu. Věřím dohodám s majitelem Andrejem Babišem a vedením společnosti, které garantují svobodný obsah… Pátrací žurnalistika je tím, co by mělo být vlajkovou lodí MF Dnes.“

Čtyřicetiletá Slonková působila v MfD už na střední škole. Nejprve na praxi jako sekretářka, psát začala pro černou kroniku. Členkou redakce se stala v roce 1991, zabývala se bezpečnostní problematikou a věnovala se řadě známých kauz. Spolu se svým někdejším kolegou Jiřím Kubíkem byla v únoru 2002 oceněna prestižní Cenou Ferdinanda Peroutky za záslužnou investigativní publicistiku. V letech 2003 až 2005 působila v Hospodářských novinách, na podzim 2005 patřila mezi zakládající členy redakce zpravodajského serveru Aktuálně.cz.

Veřejnosti známým se její jméno stalo v roce 2000 v souvislosti s kauzou Olovo. Slonková tehdy zveřejnila dokument, který vznikl v okruhu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana a obsahoval plán diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Do povědomí široké veřejnosti se ale dostala hlavně v souvislosti s Karlem Srbou - bývalým generálním sekretářem ministerstva zahraničí, který měl připravovat její vraždu. Slonková tehdy ve svých článcích poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky. Srba byl následně odsouzen k 12 letům vězení, v září 2010 byl ale po osmi letech podmínečně propuštěn.

Majitel vydavatelství Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že jméno nového šéfredaktora oznámí Mafra do konce tohoto týdne. Příští týden by měl být znám i nový šéf Lidových novin. Včera po dohodě s vedením skončil jejich dosavadní šéfredaktor Dalibor Balšínek. Řízením redakce byl pověřen někdejší šéfredaktor LN Veselin Vačkov.