Křišťálová lupa patří Peklu na talíři, web ČT24 je druhý hned za iDNES

Praha - Vítězem letošního osmého ročníku odborné ankety Křišťálová lupa se stal internetový pořad o potravinách a vaření Peklo na talíři. „S nadsázkou lze říci, že se letošní ročník nesl ve znamení jídla,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Internet Info Ján Simkanič s poukazem na to, že weby o potravinách nebo restauracích letos vyhrály vícero kategorií. V kategorii zpravodajství zvítězil server iDNES následovaný ČT24. Ocenění osobnost roku získal internetový publicista Petr Koubský a anticena patří monopolu na správu dat jízdních řádů, který od roku 2001 drží společnost Chaps.

Odborná porota, kterou letos tvořila více než stovka osobností podnikatelského, mediálního a internetového světa, rozhodla o ocenění v sedmi kategoriích. Vítěze dalších sedmi kategorií určila svým hlasováním veřejnost.

Kompletní výsledky ankety jsou ke stažení zde.

Vítězství z loňských oceněných obhájily zpravodajský portál iDNES a databáze Potraviny na pranýři, ve které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) shromažďuje informace o závadných potravinách.

Nejlepší mobilní službou jsou podle veřejnosti letos Mapy.cz, které loni vyhrály v kategorii webových nástrojů a služeb, v níž letos skončil první videoserver Stream.cz.

Jako nejlepší projekt jednoho člověka na webu letos lidé vybrali internetový komiks Opráski sčeskí historje, v kategorii internetového obchodování zvítězil srovnávač cen Heureka.cz.

Nejvíce inspirativní z hlediska obsahu byla na webu podle poroty Datová žurnalistika na serveru IHNED.cz, z hlediska marketingu prezidentská kampaň Karla Schwarzenberga na sociálních sítích. Loni přitom tuto kategorii vyhrála kampaň prezidentského kandidáta Vladimíra Franze. Jako největší inspiraci pro webové obchodování v osmém ročníku porota vybrala stránky s nabídkou on-line objednání a rozvozu jídla z restaurací DámeJídlo.cz.

Redakce serveru Lupa.cz pak udělila Zvláštní cenu projektu Stratocaching.cz. V rámci tohoto vědeckého experimentu mohou lidé hledat kapsle, které vypustil stratosférický balon 30 kilometrů nad zemí.