Šibík opouští po 20 letech Reflex, vadí mu míra bulvarizace

Praha – Fotograf Jan Šibík opouští časopis Reflex, kde působil od roku 1993. Jako důvod uvedl na svém facebookovém profilu neúnosnou míru bulvarizace titulu a nezájem o fotoreportáž. Šibík je známý především díky svým výmluvným fotografiím z oblastí válečných konfliktů a přírodních katastrof. Několikrát získal ocenění v prestižní soutěži Czech Press Photo a v roce 2004 obsadil třetí místo v soutěži World Press Photo v kategorii Sportovní příběhy.

„Šéfredaktor Šafr mi sdělil, že mé fotografie již nepotřebuje, a navrhl mi rozvázání pracovního poměru dohodou,“ uvedl Šibík na svém facebookovém profilu. Šibíkův odchod přitom není první letošní změnou ve fotografické redakci Reflexu. Současný šéfredaktor Pavel Šafr se v říjnu rozloučil i s fotografy Stanislavem Krupařem a ke konci července s Tomášem Tesařem. Serveru lidovky.cz zároveň řekl, že jednání o změně smlouvy se Šibíkem ještě nebylo ukončeno.

Vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, které časopis vydává, se k důvodům fotografova odchodu nevyjádřilo, neboť do personální politiky jednotlivých redakcí nezasahuje. „To, že pan Šibík po dvaceti letech z Reflexu odchází, mě osobně mrzí, protože si jeho práce velmi vážím. Ale respektuji jeho rozhodnutí a přeji mu hodně dalších profesionálních úspěchů,“ dodala generální ředitelka vydavatelství Libuše Šmuclerová.

Pád Berlínské zdi i hladomor v Africe

Šibík se věnuje především fotoreportáži z celého světa. Proslul snímky z období politických převratů, jako byl například konec komunismu v Evropě, pád berlínské zdi, sametová revoluce v Československu nebo krvavý zánik Ceauceskova režimu v Rumunsku. V reportážích zachytil i následky masakrů v Sieře Leone a Libérii či hladomoru v Africe. Opakovaně pracoval také na Kubě, v Severní Koreji, nafotil například i HIV pozitivní prostitutky v největším africkém slumu v Kibeře.