Soud: Facebook, Zuckerberg i banky musí čelit žalobě investorů

New York - Americká internetová společnost Facebook, její generální ředitel Mark Zuckerberg a desítky bank musejí čelit žalobě, podle které společnost před loňským vstupem na burzu poskytla investorům zavádějící informace ohledně své finanční situace - rozhodl soud v USA. Akcie Facebooku vstoupily na burzu 18. května 2012 s cenou 38 dolarů za kus, loni v září se cena akcií kvůli obavám o vyhlídky podniku propadla až na 17,55 dolaru.

Investoři tvrdí, že Facebook nezveřejnil některé podstatné informace, například interní prognózy předpovídající možný pokles tržeb v důsledku rostoucího využívání mobilních zařízení, jako jsou chytré mobilní telefony a počítačové tablety.

Facebook v rámci primární emise prodal 421,2 milionu akcií, za které získal zhruba 16 miliard dolarů (přes 320 miliard korun). Loni v září se cena akcií Facebooku kvůli obavám o vyhlídky podniku propadla až na 17,55 dolaru. Letos akcie výrazně zpevnily, neboť investoři čím dál víc věří, že firmě se podařil průlom na trhu s reklamou na mobilních zařízeních. V úterý se cena akcií vyšplhala na téměř 55 dolarů.