Počasí na horách s ČT: Nová aplikace pro televize s HbbTV

Česká televize opět rozšířila nabídku služeb pro hybridní televize. Majitelé přijímačů s podporou HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) najdou nově v nabídce ČT aplikaci Panorama TV s bohatým informačním servisem z lyžařských středisek v České republice. Kromě záběrů z panoramatických kamer, které diváci znají z pořadu Panorama, obsahuje celou řadu dalších doplňkových informací o provozu a podmínkách v areálech. Divák si tak může najít i panoramatickou mapu střediska.

„Aplikace Panorama je členěna do tří hlavních kategorií, v kterých se uživatel pohybuje jednoduše, pouze kurzorovými tlačítky na dálkovém ovladači a tlačítkem OK. V první záložce se nachází hlavní seznam publikovaných pohoří a následně výpis konkrétních středisek v dané lokalitě. Součástí detailu každého střediska jsou další dvě záložky s přehledem sjezdových a běžeckých tratí a s panoramatickou mapou. Nechybí ani celá řada dalších nezbytných informací o výšce sněhu, teplotě či třeba provozu střediska. V aplikaci lze také vyhledávat lyžařské areály podle abecedy, záložka “Oblíbené„ umožňuje individuální výběr středisek podle preferencí uživatele,“ vysvětluje vedoucí Teletextu ČT, v jehož působnosti je i projekt HbbTV, Jan Zeman. Česká televize tak ve spolupráci se společností Sitour přináší podrobný informační servis z lyžařských středisek v celé České republice.

Služby hybridní televize na platformě HbbTV  se aktivují jednoduše, pouze stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači. Uživatel však musí mít k dispozici televizní přijímač s podporou HbbTV. HbbTV je však univerzální platforma, takže tuto funkcionalitu zahrnuje většina nových přijímačů, bez ohledu na výrobce. Dnes je hybridní vysílání standardní doplňkovou službou u celé řady zahraničních televizních společností, včetně České televize.

„Služby HbbTV, které jsou vhodným doplňkem televizního vysílání, budeme nadále rozvíjet. Zejména chceme pracovat na aplikacích, které umožní divákům souběžné sledování pořadu a doplňkových informací k němu,“ doplňuje vedoucí Nových médií ČT Pavel Kohout.

Počasí na horách s ČT: Nová aplikace pro televize s HbbTV (zdroj: ČT24)

Služba HbbTV je dostupná u všech programů ČT, a to jak v pozemní distribuci, tak prostřednictvím satelitního vysílání. Základní výhodou HbbTV je jednoduchost obsluhy a synergie s televizním vysíláním. Vše lze ovládat jednoduše, pouze dálkovým ovladačem. V současnosti ČT nabízí šest aplikací. Jedná se o tzv. superteletext, tedy teletext s moderní grafikou, dále aplikaci TV program obohacenou o video ukázky pořadů. Aplikace „iVysílání“ umožňuje přístup ke kompletní databázi videí publikovaných na webu ČT. Nejužívanější internetová služba ČT je tak dostupná nejen majitelům PC, ale i na obrazovkách přijímačů s podporou HbbTV. V nabídce hybridní televize ČT je i zpravodajská lišta v podobě známé z vysílání kanálu ČT24. Nad rámec standardního zobrazení lze obsah lišty rozbalit, takže celý přehled zpráv je k dispozici přehledně vcelku. V nabídce je i aplikace Taneční škola StarDance. Jedná se o výukové video kurzy společenského tance. Poslední aplikací je zmiňovaná Panorama. „Dynamicky roste počet připojených televizí k HbbTv, my odhadujeme, že je to cca 10 tisíc měsíčně, takže za ten rok a půl registrujeme kolem 170 tisíc televizorů s podporou HbbTV, aktivovaných přímo,“ doplnil Zeman.

Panorama – FullScreen video
Zdroj: ČT24
Vydáno pod