Odchod Billa Gatese? Microsoft by mohl vést Nadella

Washington – Softwarová společnost Microsoft se chystá jmenovat nového generálního ředitele. V čele tohoto gigantu by měl podle agentury Bloomberg stanout Satya Nadella, který v současné době zastává post vysoce postaveného představitele jedné z divizí této americké společnosti. Microsoft zprávu ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Nejmenovaný zdroj agentury Reuters později uvedl, že v Microsoftu se schyluje ke jmenování nového ředitele a Satya Nadella je nejpravděpodobnějším kandidátem na tento post. Spoluzakladatel firmy Bill Gates by prý mohl odstoupit z funkce předsedy představenstva, zůstal by ale jeho členem, uvedl také zdroj Reuters.

Firma se po novém vedení rozhlíží už od srpna loňského roku. Současný ředitel Steve Ballmer totiž tehdy oznámil, že do roka ze svého postu odejde.

Za možného kandidáta, který by Ballmera nahradil, byl přitom ještě nedávno považovaný ředitel americké automobilky Ford Motor Alan Mulally. Ten se ale nechal slyšet, že svou práci opouštět nehodlá.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém využívá většina osobních počítačů. Za poslední léta ale začíná ztrácet za konkurenty z Apple, Google nebo za těmi, kteří jej předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.