Kaspersky: Hispánští hackeři útočili nepozorovaně sedm let

Santo Domingo - Ruská antivirová firma Kasperky Lab odhalila hackerskou skupinu, která od roku 2007 až do minulého týdne napadla víc než 380 počítačových serverů ve 31 zemích. Členové skupiny, kteří pocházejí z nejmenované hispánské země, se údajně zabývali špionáží a soustředili se na vládní počítače a servery energetických a ropných společností.

Dosud měli odborníci zato, že většina nejnebezpečnějších hackerů působí v USA, Číně, Rusku a Izraeli. Existence stejně nebezpečné, ne-li zákeřnější skupiny v hispánské zemi je pro experty překvapením. Podle Kaspersky Lab je zřejmé, že zkušené týmy hackerů, kteří se zapojují do kybernetické špionáže, působí ve stále větším počtu zemí. Ruská firma hackery odhalila poté, co napadli virem i její vlastní software.

Tým hackerů používal označení The Mask a plných sedm let útočil nepozorovaně. V minulém týdnu jejich akce ustaly, uvedla bez bližšího vysvětlení ruská firma na programátorském kongresu v Dominikánské republice. Nejaktivnější byli zločinci údajně v Maroku, Brazílii, Spojených státech, Francii a Španělsku.

Hackeři útočili na počítače s operačním systémem Windows i na chytré telefony se systémem iOS a Android. Některé servery zapojené do špionážní akce už byly zablokovány. Virus se zaměřoval na krádež citlivých dokumentů, bezpečnostních kódů a přístupových hesel, v některých případech dokázal dostat pod kontrolu celý napadený server.