Šéf listu Libération skončil, chtěl z něj udělat sociální síť

Paříž - Šéf francouzského levicového listu Libération Nicolas Demorand doplatil na nevšední nápad vlastníků. Ti si představovali, že se periodikum promění v sociální síť. Ze sídla redakce by se stal kulturní prostor s barem, restaurací či televizním studiem. Plán restrukturalizace ale narazil na odpor zaměstnanců. Podle BBC stál za plánem právě Demorand. List prochází těžkou finanční krizí.

Demorand byl ve funkci tři roky. „Rozhodl jsem se rezignovat na funkci ředitele a opustit Libération,“ uvedl v rozhovoru s deníkem Le Monde. „Mám za to, že je třeba odblokovat situaci, ve které se Libération nachází, a také velmi jasný střet mezi redakcí a částí akcionářů,“ podotkl. Podle webu Libération dnes o svém rozhodnutí informoval e-mailem i redakci listu. Doufá prý, že jeho odchod „usnadní dialog“.

List pomohl založit v roce 1973 francouzský filosof Jean-Paul Sartre. Libération se stal stálicí na novinových stáncích - zvláště v Paříži, která se kloní k levici. Pozornost poutal svým důrazem na fotografie a často bojovné postoje. Už dlouho ale zaostává za prestižnějšími deníky Le Monde a Le Figaro. S nákladem jen 100 tisíc výtisků je pro své podílníky ztrátovým podnikem.

Libération
Zdroj: Michel Euler/ČTK/AP/

Akcionáři minulý pátek představili projekt, podle kterého by se z listu měla stát společenská síť, která by poskytovala obsah multimediálním platformám.

Nečekané oznámení zaměstnance šokovalo. Několik měsíců jednali o programu úspor, který ovšem s tímto plánem neměl žádnou souvislost. Nesouhlas s plánem restrukturalizace vyjádřili novináři o víkendu v článku na první straně novin. „Jsme noviny, ne restaurace, ne sociální síť, ne kulturní prostor,“ stálo mimo jiné na titulní straně deníku.