Trh smartphonů letos čeká prudké zpomalení

Praha - Trh chytrých telefonů čeká letos prudké zvolnění a k výrazné změně nedojde ani v dalších letech. Ceny přístrojů by měly klesnout díky přesunu poptávky do Číny. V letošním roce společnost IDC čeká zpomalení růstu prodeje chytrých telefonů na 19,3 procenta. Loni jejich prodej vyskočil o 39 procent a poprvé překonal hranici miliardy přístrojů.

Odhad IDC potvrzuje obavy investorů z toho, že exploze trhu smartphonů, která začala iPhonem od společnosti Apple v roce 2007, se chýlí ke konci. Platí to zejména pro lukrativní trhy Spojených států a dalších vyspělých zemí, kde dávají zákazníci přednost dražším špičkovým modelům. Podle IDC ale v Severní Americe a Evropě trh smartphonů v příštích letech zvolní roční růst pod deset procent a v Japonsku ještě výrazněji.

Výrobci se stále více zaměřují na Čínu, kde zákazníci přecházejí od běžných telefonů na chytré přístroje s cenami pod 300 dolary (asi 6 000 korun). „Nové rostoucí trhy budou mít jiná pravidla hry a prémiové modely nebudou hrát v těchto regionech v celkovém růstu trhu hlavní roli,“ uvedl ve zprávě podle agentury Reuters analytik IDC Ryan Reith.

Průměrná cena chytrých telefonů loni klesla na 335 dolarů, což už je výrazně pod cenami nynějších vlajkových modelů největších výrobců, jako jsou iPhone 5S nebo Samsung Galaxy S4. Do roku 2018 podle IDC cena sestoupí na 260 dolarů.

Vydáno pod