Hindls, Bednář, Levá – nová jména pro Radu ČT

Praha - Poslanecká sněmovna dnes rozhodovala o složení rady veřejnoprávních médií. Zvolila šest nových členů Rady České televize i dva ze tří potřebných zástupců do Rady Českého rozhlasu. Třetího člena do této rady ale dnes nezvolili, stejně tak neobsadili jedno volné místo ve „velké“ Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Nová volba by se měla uskutečnit na další schůzi sněmovny na přelomu dubna a května.

O novém složení Rady ČT poslanci rozhodli bez průtahů hned v prvním kole, kdy obsadili všech šest volných pozic. Mezi televizní radní se dnes těsně neprobojovala válečná novinářka z Lidových novin Petra Procházková, neuspěl ani někdejší mluvčí úřednické vlády Roman Prorok, který obdržel jen jeden hlas, ani Zdeňka Hůlová, která v minulosti v Radě ČT již zasedala. Již během předvýběru ze seznamu kandidátů vypadl stávající předseda Rady ČT Milan Uhde. Kdo tedy míří do Rady České televize?

  • rozhlasový novinář Jan Bednář
  • filosof a publicista Michael Hauser
  • bývalý rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls
  • redaktor Deníku Referendum Vratislav Dostál
  • někdejší šéfredaktor Mladého světa Luboš Beniak
  • bývalá poslankyně KSČM Ivana Levá

Mediální analytik a pedagog Milan Šmíd míní, že noví členové mohou přinést jisté oživení, ovšem v rámci limitů stanovených zákonem. „Jako pozitivní vidím, že jde víceméně o osobnosti, které již mají nějaký veřejný profil,“ řekl. Poukázal zároveň na to, že šestice zvolená do Rady ČT je pravo-levá, podobně jako je rozdělený parlament. Žádné radikální změny nicméně neočekává. „Základní struktura je daná, a pokud dojde ke změnám, tak pouze postupným,“ dodal.

Do Rady Českého rozhlasu zvolila sněmovna v prvním kole volby Jiřího Vejvodu, který v minulosti v ČRo pracoval, a muzikoložku Hanu Dohnálkovou. Do druhého kola volby na zbývající místo v rozhlasové radě postoupili někdejší vrcholový veslař, nyní technický ředitel Sportcentra Račice Václav Chalupa a evangelický farář Miloš Rejchrt, jenž v minulosti v rozhlasu vedl náboženskou redakci. Ani jeden z kandidátů však nezískal ve druhém kole
dostatek hlasů. Už v prvním neuspěli např. hudebník Mikoláš Chadima a spisovatelka Lenka Procházková.

Poslanci rozhodovali i o novém jménu pro volnou pozici v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Do druhého kola volby postoupili exposlanec z ODS Václav Mencl a bývalá manažerka ČT Jana Kasalová, ani tady však rozhodnutí nepadlo. Už v prvním kole skončily naděje pro Petra Adamce a Daniela Nováka.