Jak je v Evropě slyšet český hlas? Téma pro hosty Václava Moravce

Praha/ Brusel – Jaká je česká pozice v evropské osmadvacítce a jaké výzvy Unii v budoucnu čekají? Nejen tyto otázky položí Václav Moravec v diskusi „Uvnitř Evropy“, kterou ČT24 vysílá od osmi hodin večer – a výjimečně přímo z Bruselu. Pozvání do studia přijal mj. eurokomisař Štefan Füle nebo dva evropští soudci Irena Pelikánová a Jiří Malenovský.

Večerní debata Uvnitř Evropy představuje jeden z vrcholů vysílání ČT24 před nadcházejícími evropskými volbami. Miliony obyvatel EU rozhodnou o novém složení Evropského parlamentu již tento víkend, Češi k urnám vyrazí v pátek a v sobotu.

Po sérii debat s lídry kandidátek jednotlivých stran přináší Česká televize divákům diskusní panel, který se snaží Evropskou unii nahlédnout v širší a nejen volební perspektivě. V diskusi rozdělené do pěti částí se budou Václav Moravec a jeho hosté věnovat například mladší eurogeneraci nebo referování médií o EU; česká média ostatně tradičně čelí kritice, že unijní témata podceňují.

Hosty budou mimo jiné eurokomisař Füle, viceprezidentka Eurostatu Marie Bohatá, šéf kanceláře generálního tajemníka Rady EU Marek Mora a evropští soudci Irena Pelikánová a Jiří Malenovský. V publiku usednou studenti, evropští úředníci nebo čeští krajané žijící v Bruselu. Debata startuje ve 20:00 na ČT24 a souhrn nejzajímavějších postřehů a názorů najdete později na tomto webu.

Debatou Uvnitř Evropy zájem ČT24 o Unii a evropské volby nekončí; již zítra večer (ve 21:00) odvysílá evropskou superdebatu, ve které se střetnou lídři kandidátek dvanácti politických stran a hnutí.