Jak mele digitální mlýnek? Konference Digimedia 2014

Digitalizace, tvorba a média. Hlavní témata konference Digimedia, která se 22. května konala v prostorách Kavčích hor. Diskutovalo se ve dvou blocích o udržitelném rozvoji digitalizace televize a rozhlasu a také o nových obsazích i významu původní české tvorby. Záznam najdete v tomto článku.

Digimedia 2014 (zdroj: ČT24)

P R O G R A M:

1. BLOK: DIGITALIZACE TELEVIZE A ROZHLASU - CÍLEM JE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
(09:00-12:00, moderoval Václav Sochor)

1. Možnosti udržitelného rozvoje DTT (digitálního terestrického televizního vysílání) v souvislosti s digitální dividendou 2 a migrací na DVB-T2. Diskuse využití spektra UHF – IMT vs DTT (využití spektra ve prospěch mobilních sítí nebo pro terestrickou platformu) v ČR a v Evropě. Účastníci panelu: Petr Dvořák (ČT), Josef Uher (TV Nova), JUDr. Petra Smolíková (MK ČR), Ing. Mgr. Jaromír Novák (ČTÚ), JUDr. Pavel Foltán (RRTV), Michal Čupa (ČRa), Daniel Grunt (FTV Prima), Peter Reindl (RTR-GmbH)

2. Současná strategie národních regulátorů v EU. Rakouská cesta se odlišuje od české. Účastníci panelu: Peter Reindl (RTR-GmbH)

3. Jak se odlišuje obsah vysílání na nových specializovaných TV kanálech v Česku i v zahraničí od velkoformátových? Účastníci panelu: Štěpán Wolde (Media One), Petr Majerik (Atmedia), Erika Luszicza (Axocom)

4. Digitalizace rozhlasu v Česku a v Evropě. Účastníci panelu: Ing. Pavel Balíček (ČRo), Ing. Michal Koliandr (ČRo), Lubor Zoufal (Lagardère), Marcel Procházka (ČRa)

2. BLOK: DIVÁCI VYTVÁŘEJÍ NOVÉ OBCHODNÍ MODELY, VÝZNAM PŮVODNÍ ČESKÉ TVORBY
(12:30-14:15, moderuje Jan Potůček)

1. Myslíme si, že je sledovanost závislá na kvalitě vysílání? Nebo se tak jenom tváříme? Účastníci panelu: Jan Tuček (STEM/MARK)

2. Profesionální TV obsah na „neprofesionální“ TV: svůj obsah vysílají on-line vyhledávače i vydavatelé tisku. Prosazují se firmy dodávající televizím původní obsah. Jakou jsou konkurencí pro profesionální TV? Účastníci panelu: Pavel Hanuš (ČT), Erika Luszicza (Axocom), Michal Feix (Seznam.cz)

3. Smart TV: chytré televize v mutimediální domácnosti. Česká firma vyvíjí aplikace pro velké světové hráče. OTT – Over The Top kombinuje TV s internetem. Účastníci panelu: Marcel Procházka (ČRa), Petr Mazanec (Mautilus), Pavel Mizera (Samsung), Petr Horák (TV Nova), David Tenora (Sony)

4. Divák sám sobě programovým ředitelem. Aplikace TV stanic s přístupem do svých archivů. V Praze vzniká icflix = netflix pro Blízký východ, vyrábí programy ne pro TV, ale pro internet. Účastníci panelu: Daniel Grunt (Prima On-line), Pavel Kohout (ČT), Ivan Ševčík (HBO).

Konferenci pořádala Asociace českých reklamních agentur.