Barvy pro ČT :D zachraňuje už 35 tisíc dětí

Praha – Prázdninová hra dětského kanálu České televize, v níž děti zachraňují barvy pro duhu, spěje do velkého finále. Podle vedoucí dětského webu ČT Štěpánky Sunkové je cílem hry, v níž děti soupeří s padouchem Černobílem, aby děti netrávily celé prázdniny jen u televize, ale vyrazily také do svého okolí. Hra probíhá na místech po celé ČR a zatím se do ní zapojilo 35 tisíc dětí.

Na vysílání dětského kanálu ČT :D se zaměřil padouch Černobíl, který se rozhodl ukrást barvy a zmrazit je v obrovském mrazicím boxu. Děti všeho věku, které si nepřejí, aby dětský kanál ovládla černá s bílou v den jeho prvních narozenin 31. srpna, mohou vyrazit na výlet na tři místa po celé ČR, kde najdou v přírodě dvě kešky a jeden symbol na některé z památek. Ty pak na stránkách ČT :D zadají do mrazáku, který se tím zas o kousek víc zahřeje. Pokud se ho podaří do konce srpna zahřát na 100 procent, vybouchne a barvy z něj se osvobodí. V současnosti se jeho teplota pohybuje nad 68 procenty.

„Snažili jsme se o to, aby o prázdninách děti nějakým příběhem nebo hrou vstoupily do chytré prázdninové aktivity, což se povedlo. Menší děti patrně věří tomu příběhu, který se prolíná celým vysíláním, v němž se třeba začínají odbarvovat vysílané spoty, a ty starší na ni, myslím, rády přistoupí,“ uvedla vedoucí dětského webu Štěpánka Sunková. Na soutěž už se seběhlo 6 tisíc e-mailových reakcí nejen od dětí, ale i rodičů. „Zaregistrováno máme přes 35 tisíc dětí,“ dodává k úspěchu letní hry dětského kanálu.

Zhruba o devadesát schránek se starají čeští skauti. „Snažili jsme se zprostředkovat rodičům a dětem nějaké hezké vyhlídky nebo zajímavé přírodní památky, aby byly zároveň lehce dostupné pro rodiče s kočárky,“ řekla k zapojení Junáka jeho mluvčí Jitka Taussiková. Na stránkách ČT :D je mapa České republiky s vyznačenými místy.

Štěpánka Sunková a Jitka Taussiková o tom, jak děti zachraňují duhu (zdroj: ČT24)

Děti jsou ve svých reakcích, kterými přispívají na stránky dětského kanálu, velmi vynalézavé. „Kromě toho, že vymýšlejí různé duhové míchané nápoje, které má Černobíl vypít, aby mohl na Déčko, padl i návrh najít Černobílovi partnerku, aby přišel na jiné myšlenky,“ uvádí Štěpánka Sunková. Přiznala ale, že zřejmě ty starší děti založily naopak Černobílův fanklub.