Česká televize rozšiřuje zprávy ve znakovém jazyce

Od soboty 6. září bude Česká televize vysílat Zprávy v českém znakovém jazyce nově i o víkendu. Na programu ČT2 tak nabídne pravidelnou zpravodajskou rubriku sluchově postiženým sedm dní v týdnu.

"Rozšíření vysílání zpráv ve znakovém jazyce je dalším logickým krokem na cestě ke zvyšování komfortu sluchově znevýhodněných diváků, o který se neustále snažíme nejen v televizním vysílání, ale také na našem webu," komentuje ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Další z novinek ve vysílání České televize jsou i skryté titulky ve vysokém rozlišení. Ty jsou divákům se sluchovým postižením dostupné na všech HD kanálech České televize. "Do budoucna uvažujeme i o rozšíření této funkcionality například formou souběžného vysílání více jazykových verzí či zapojení zjednodušených titulků pro dětské diváky," doplňuje technický ředitel České televize Ivo Ferkl.

Neslyšící diváci pak mohou vybírat i z dalších pořadů vysílaných v českém znakovém jazyce na všech kanálech České televize. Na programu ČT1 je to například magazín pro ženy Sama doma či Etiketa, na ČT2 Televizní klub neslyšících, Sváteční slovo nebo pořad Chcete mě? ČT art nabízí kritický diskusní pořad Jasná řeč Josefa Chuchmy, zpravodajský kanál ČT24 odpolední Zprávy a na programu ČT sport je magazín Čtyřka Sport či debatní pořad Téma pro hosty.

Česká televize pak tlumočením do znakového jazyka doprovází i pořady pro děti, například Kouzelnou školku, Čtení do ouška či pohádky.