Majitelé domén .cz dostávají falešné výzvy k prodloužení registrace

Praha - Vlastníci internetových domén s koncovkou .cz začali v posledních dnech dostávat falešné e-mailové výzvy k prodloužení platnosti své registrace. Poplatky měli posílat na účet podvodníka. Informovalo o tom sdružení CZ.NIC, které má správu domén .cz na starosti.

„Od dnešního rána zaznamenáváme stížnosti držitelů, kteří dostali pochybné e-maily s výzvou k prodloužení platnosti svých domén .cz. Tyto zprávy mohou být falešné, a proto důrazně upozorňujeme, aby se v případě pochybnosti obrátili na svého registrátora,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Ondřej Filip.

Podle Filipa zprávy vypadají velmi autenticky a věrně napodobují skutečná sdělení jednotlivých registrátorů. Jen číslo účtu u Air Bank je ve všech falešných výzvách stejné. Bezpečnostní tým CSIRT zjistil, že přílohy rozesílaných e-mailů neobsahují virus. Sdružení již kontaktovalo Air Bank, aby účet zablokovala, a připravuje trestní oznámení.

„Analyzovali jsme e-maily, které jsme získali, a ve všech případech jsou kontaktní údaje převzaty z webové prezentace té konkrétní domény, případně z dalších běžných veřejných zdrojů, nikoliv z dat sdružení CZ.NIC,“ dodal Filip.

Poplatek za roční registraci domény .cz se pohybuje u jednotlivých registrátorů kolem 200 až 300 korun. Celkem CZ.NIC eviduje přes 1,15 milionu registrovaných domén s koncovkou .cz.