Redakce Sme odmítá případný vstup skupiny Penta do listu

Bratislava - Vedení slovenského listu Sme a většina členů jeho redakce se postavila proti případné účasti finanční skupiny Penta na koupi podílu ve společnosti Petit Press, která tento deník vydává. Z otevřeného dopisu, který redakce zveřejnila na webu listu, vyplývá, že redaktoři by po vstupu Penty do vydavatelství z listu odešli. Za poslední roky jde o největší žurnalistickou  protestní akci svého druhu na Slovensku. O změně vlastnických poměrů v Petit Pressu se má rozhodnout v těchto dnech.

Poloviční podíl ve vydavatelství prodává německá skupina Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG) a získat by ho mohla dceřiná společnost slovenské soukromé tiskové agentury SITA. Finančním partnerem transakce by podle dřívějšího oznámení byla právě Penta. Předkupní právo na podíl RBVG má ovšem spoluvlastník Petit Pressu, společnost Prvá slovenská investičná skupina. Podle deníku Sme jednání ukončena ještě nebyla.

„Vstup Penty do vydavatelství Petit Press považujeme za ohrožení nezávislosti naší práce a přímé poškození deníku Sme. Ten vznikl z touhy po svobodě a dodnes je hmatatelným důkazem, že se nedáme umlčet. Příběh skupiny Penta je úplně odlišný. Oni nekonají z touhy po svobodě, oni svobodu jen využili a díky ní získávají peníze a moc,“ napsali redaktoři v dopise adresovaném vedení RBVG. Dopis podle Sme podpořilo více než 60 členů redakce deníku.

Penta bude ve střetu zájmu, míní redakce

Novináři v dopisu zmínili také největší korupční aféru Gorila, do které se prý Penta zapletla. Finanční skupina podle spisu, jenž před třemi lety unikl na internet, podplácela slovenské politiky a vysoké státní úředníky výměnou za vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Penta nekalé jednání dlouhodobě popírá. Zmiňované informace o korupci, jež údajně pochází od slovenské tajné služby, dosud nikdo nepotvrdil.

Demonstrace proti kauze Gorila z dubna 2012
Zdroj: ČT24

Po propuknutí korupční aféry se Penta pokoušela soudně zastavit vydání knihy, kterou připravoval kanadský investigativní novinář Tom Nicholson ve spolupráci s vydavatelstvím Petit Press. Bratislavský okresní soud Pentě sice vyhověl, odvolací soud v roce 2012 ale předběžné opatření zakazující vydání knihy zrušil.

„Právě kauza Gorila je důvodem myslet si, že skupina Penta nemůže být dobrým spoluvlastníkem svobodných médií. Od prvního momentu bude v konfliktu zájmů a není představitelné, že by svá média nechtěla zneužívat ve svůj prospěch,“ napsali redaktoři Sme.

Představitelé Penty se k protestní akci slovenského listu zatím nevyjádřili. Svůj vstup do sféry médií okomentovali na začátku září v tiskové zprávě, zveřejněné na webových stránkách společnosti. „Je zřejmé, že na to, aby se tradiční média dokázala přizpůsobit této nové realitě a přežít, potřebují finančně silného a stabilního investora. My proto chceme našim mediálním partnerům nabídnout finanční stabilitu a zároveň široké know-how a expertízu z řízení složitých restrukturalizačních projektů v regionu. Naším cílem je podílet se na vybudování ekonomicky úspěšného modelu fungování médií ve středoevropském regionu,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Penty Martin Danko.

Finanční skupina Penta nedávno oznámila, že ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings ovládne přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Penta tehdy slíbila, že do obsahu médií zasahovat nebude. Zároveň uvedla, že plánuje v budoucnu vstoupit na mediální trh také v České republice a v Polsku.

  • Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Působí především ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodě a v realitním developmentu.
Vydáno pod