Odvysílání diskuze předcházely hodiny příprav obou veřejnoprávních televizí

Bratislava – Obě veřejnoprávní televize vysílaly vpředvečer 17. listopadu společně z Bratislavy, když spojily dohromady své tradiční nedělní diskuse. Moderátorské taktovky se ujali Václav Moravec a Martin Strižinec, kromě nich se však na projektu podílel velmi početný tým pracovníků české i slovenské televize. „Intenzivní příprava začala už v létě, když jsme věděli, že vysílání k 17. listopadu bude velmi rozsáhlé a toto je jedna řekněme z perel, které chceme do té koruny zasadit,“ konstatoval Zdeněk Šámal, ředitel zpravodajství ČT.

Slovenský pořad se jmenuje Za pět minut dvanáct a v tento čas začaly netradičně i české Otázky. Tomuto momentu ovšem předcházela důkladná příprava studia ze strany desítek techniků z obou televizí. Kromě kamer a světel museli připravit kilometry kabelů a přenosové vozy. Bratislavu i studio navíc režisér nechal snímat i zvenku.

„Jedinou věc, kterou jsme museli řešit bylo, abychom se neviděli sami v odraze a jinak je to bez problémů,“ podotknul Miroslav Fránik, pilot oktokoptéry.

Dnešek může být začátkem nové tradice. ČT i RTVS totiž zvažují, že před 17. listopadem budou politickou diskusi společně vysílat každý rok.

Moderátor Václav Moravec pochválil prostředí. „Máme tady krásný výhled na Bratislavu, bylo by pěkné, kdyby takové studio bylo i v Praze,“ dodal.

Oba premiéři dorazili kvůli svým náročným programům až těsně před vysíláním. Stihli si jen podat ruce a hned zamířili před kamery. Výsledné vysílání bylo zcela netradičně jištěno hned dvakrát.

Odvysílání společné debaty může být začátkem nové tradice (zdroj: ČT24)
Vydáno pod