Kuře dostane občanku, tak Pomozte dětem

Praha – Na velikonoční obrazovce České televize se v pondělí už tradičně objeví žluté kuře s červenobílým záchranným kruhem, které bude propagovat charitativní akci Pomozte dětem. Sbírku zaměřenou na přímou a účinnou pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem už od roku 1998 společně organizují Česká televize a Nadace rozvoje občanské společnosti. 15. ročník vyvrcholí zábavným pořadem s názvem Pomozte dětem 2013 aneb „Síla Kuřecí“, v přímém přenosu ho odvysílá ČT1 od 20:00.

Zásadní novinkou letošního roku je založení Klubu přátel sbírky Pomozte dětem. Jeho hlavním cílem je navázat kontakt s pravidelnými dárci. „Existuje řada dárců, kteří nám anonymně posílají příspěvky na sbírkové konto. Právě jim je klub určen. Rádi bychom s nimi více komunikovali, poskytovali víc informací,“ uvedla manažerka projektu Alena Šváchová.

Členové klubu kromě drobných dárků začnou dostávat pravidelný newletter s informacemi o podporovaných projektech, pozvánky na mimořádné akce a vylosovaní šťastlivci se mohou účastnit natáčení pondělního pořadu v ČT. Po Velikonocích pak bude na stránkách projektu spuštěna internetová aplikace. „Naši diváci se mohou podívat a pro Kuře přifukovat záchranný kruh,“ dodala Šváchová.

V rámci minulého ročníku bylo mezi 60 projektů nestátních neziskových organizací rozděleno více než 12 milionů korun. Za 14 let sbírkový projekt rozdělil celkem 178 021 144 Kč a pomohl prostřednictvím 1 242 projektů více než 178 tisícům ohrožených a znevýhodněných dětí v celé České republice.

Přípravy na pondělní přenos pokračují jako každý rok. Letošní ročník ovšem bude výjimečný tím, že Kuře slaví patnácté narozeniny. „Odrazí se to nejen ve večerním přímém přenosu, ale během celého Velikonočního pondělí,“ podotkla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Nový občanský průkaz se musí oslavit

Už od pondělního rána bude Česká televize na programu ČT1 vysílat pětiminutová živá Studia Pomozte dětem. Moderátorka Alena Zárybnická v nich celkem sedmkrát představí spojence, kteří uspořádali sbírkové nebo benefiční akce ve prospěch sbírky. Večer pak při příležitosti kulatého výročí bude symbolu sbírky, žlutému kuřeti, předán občanský průkaz. V roli zákonných zástupců vystoupí tradiční tváře projektu Marcela Augustová a Tomáš Hanák.

Gratulovat Kuřeti k nové občance a k jubileu přijdou známé osobnosti z české hudební i divadelní scény. Diváci se mohou těšit na skupiny Chinaski, Čechomor, zpěváky Tomáše Kluse, Xindla X, Annu K., Romana Vojtka a mnoho dalších. Letos poprvé lze přímý přenos poslouchat na vlnách Českého rozhlasu 2 PRAHA.

Nově mohou diváci během Velikonočního pondělí také přispět Kuřeti prostřednictvím telefonního call centra, které bude na čísle 261 01 15 15 fungovat od sedmi hodin ráno do půl desáté večer. Dále mohou diváci využít po celé Velikonoční pondělí (od sedmi ráno do sedmi večer) chat na webu České televize i projektu Pomozte dětem, kde se mohou zeptat pracovníků nadace na cokoli, co je v souvislosti se sbírkou zajímá.

Jak pomáhat dětem? Máte spoustu způsobů:

  • Dárcovská SMS: zasláním SMS ve tvaru „DMS KURE“ na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč, Pomozte dětem obdrží 27 Kč.
  • Chcete-li přispívat pravidelně po dobu jednoho roku, stačí zaslat SMS ve tvaru „DMS ROK KURE“ na číslo 87 777. Každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč. Službu provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS. Více informací na www.darcovskasms.cz.
  • Bankovním převodem na sbírkové konto u Raiffeisenbank 505 333 505/5500.
  • Prostřednictvím poštovní poukázky.
  • Příspěvkem do sbírkových pokladniček Pomozte dětem.
  • Uspořádáním vlastní sbírkové nebo benefiční akce.
  • Uzavřením darovací smlouvy.
Rozhovor s Alenou Šváchovou a Michaelou Fričovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod