Na most v Poniklé se vrátila auta. Řidiči více než dvacetilikometrovou objížďku sabotovali

Znovu průjezdný je most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, proti jehož demolici se postavili někteří odborníci i místní. Krajští silničáři už staveniště převzali od stavební firmy. Most z roku 1856 byl uzavřený od července, kdy začala jeho rekonstrukce. Liberecký kraj následně práce na mostě zastavil a chce pro něj památkovou ochranu.

Zbourání starého a stavbu nového mostu v Poniklé za více než dvacet milionů měla zajistit firma, která staveniště převzala druhého července. Od té doby byl most pro dopravu uzavřený. Kvůli stížnostem na demolici se ale kraj rozhodl most zachránit.

Krajská správa silnic jej proto v pondělí zprůjezdnila, i když bude ještě třeba upravit nájezd od silnice I/14 a osadit jej svodidly. Kvůli špatnému stavu mostu na něm bude také omezená maximální hmotnost vozidel na 24 tun. Silničáři zajistí jeho bezpečnou průjezdnost i zúžením na pětimetrovou šířku. „Tak, aby nebyly zatěžovány poprsní zídky na obou stranách,“ uvedl ředitel správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Nespokojení řidiči odsouvali zábrany a přestřihovali zámky

Uzavřené místo museli řidiči po celou dobu objíždět po 24 kilometrů dlouhé trase. V minulých dnech pak na černo most sami zprůjezdnili, když odstranili oplocení a později i betonový zátaras. „Docházelo k opakovanému odsouvání plotů, přestříhávání zámků. Dokonce i betonové kvádry, které zabezpečovaly most proti průjezdu, byly v noci odsunuty,“ popsal Růžička.

V současnosti kraj spolupracuje s památkáři na rekonstrukci mostu v jeho historické podobě. Opravu podle Růžičky stavba potřebuje. „Není ve stavu, kdy by byl v pořádku, ale není ani ve stavu, kdy by měl spadnout,“ vysvětlil Růžička.