Za výbuchem v Hamru na Jezeře stálo podle znaleckých posudků hrubé porušení předpisů

Loňský výbuch v areálu firmy Purum na Českolipsku způsobilo podle posudků nedodržení bezpečnostních postupů a porušení pravidel bezpečnosti práce. Znalecké posudky obdržela policie. Pro nedostatek důkazů ještě nebyl nikdo obviněn. Prověřování případu brzdí i koronavirus.

„Znalecké posudky z oboru chemie potvrdily, že příčinou havárie bylo nedodržení postupu při likvidaci chemických látek ve firmě. Znalecké posudky současně zjistily i hrubé porušení bezpečnosti práce ze strany zaměstnanců firmy,“ uvedla pro Českou televizi Ivana Baláková, mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Firma podle policie neměla v pořádku ani doklady o příjmu a pohybu chemických látek.

V případu stále nebyl nikdo obviněn a nachází se nadále ve stavu prověřování pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Policisté nemají pro obvinění konkrétních lidí dostatek důkazů a jejich získávání potrvá pravděpodobně několik měsíců. Podle Balákové je případ velmi specifický a výslech velkého množství svědků brzdí i situace s epidemií koronaviru.

Škodliviny zasáhly i zdravotníky, kteří se o zraněné starali v nemocnici

K výbuchu v Hamru na Jezeře došlo 19. listopadu loňského roku. Osm pracovníků firmy se zranilo a jeden z nich později zemřel v nemocnici. Do vzduchu se tehdy uvolnily sloučeniny vysoce koncentrované kyseliny sírové a silně zásaditého hydroxidu sodného s příměsí dalších chemikálií.

Do styku s nimi se dostali nejen záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Mnozí měli respirační a kožní potíže. Okolnosti neštěstí prověřuje kromě policie i Státní úřad inspekce práce.