Krobot a Šoposká točí krimiseriál, rozkrývají v něm odložené případy

Krobot a Šoposká točí seriál Oktopus (zdroj: ČT24)

Česká televize natáčí nový kriminální seriál. Pod názvem Oktopus se seriáloví kriminalisté vrací k odloženým případům. Kauzy, kterým hrozí promlčení, řeší Miroslav Krobot a Marika Šoposká. Diváci se mohou těšit na třináct na sobě nezávislých dílů.

„Pro diváky může být atraktivní ta retro poloha, jak vizuální, tak obsahová. Vidět, jak to bylo tenkrát a jak se to vyšetřuje teď,“ předpokládá Miroslav Krobot, představitel kapitána Dítěte. Retrospektivou bude každý díl začínat. Některé postavy proto hraje více herců, například Krobotovým „mladším já“ je Tomáš Bambušek.

„Měl jsem štěstí, že můj policista nesnáší zbraně a předstírá, že neumí řídit auto. Takže jsem se těchto základních policejních atributů zbavil,“ uvedl Krobot o své seriálové postavě, která se ale prý jinak vyznačuje analytickým mozkem. Kapitán Dítě je ale založením docela bouřlivák, což s dodržováním předpisů a služebními povinnostmi nejde vždycky dohromady. 

V „oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S“, tedy Oktopus, je kapitán Dítě jediným pracovníkem, dokud mu není přidělena mladá posila. „Dělám všechny věci, které pan Krobot nedělá, docela dobře střílím,“ dodává za kapitánku Fáberovou herečka Marika Šoposká.

Miroslav Krobot, Zuzana Stivínová a režisér Jan Pachl
Zdroj: Eva Koňaříková/ČT

V policejních dovednostech se sice doplňují, generační rozdíl ale vede k třecím plochám. Navíc jejich úspěchy si rád přivlastňuje jejich nadřízený v podání Kryštofa Hádka.

Vlaková loupež i podezřelý pes

Námět seriálu napsal kreativní producent Josef Viewegh spolu s režisérem Janem Pachlem, který stojí za krimiseriály Cirkus Bukowsky nebo Rapl. Pachl za splněný sen považuje natočení dílu o velké vlakové loupeži. „Máme tam také zajímavý díl z prostředí chovatelů psů, kdy úplná banalita, jako je původ psa, odkryje starou vraždu,“ prozradil.

Tvůrci chtějí diváky vzít do zajímavých prostředí. Točilo se v přístavu v pražských Holešovicích nebo na bývalé dopadové ploše dělostřelecké střelnice v Brdech. Ale třeba pro prostředí nemocnice posloužila jedna z budov České televize. Natáčela se tu akční scéna, při níž vrah shazuje svou oběť ze střechy.