Síla je v každodenním životě potřebná, nepochybuje malířka Silvia Krivošíková

Silvia Krivošíková vystavuje v Trafo Gallery (zdroj: ČT24)

Pro název výstavy Die Kraft použila slovenská výtvarnice Silvia Krivošíková německý výraz, který odkazuje k síle, energii a odhodlání. To vše vyjadřují její obrazy, jejichž půdorys tvoří naplňování ženství a mateřství. Vystavuje je v pražské Trafo Gallery.

Inspiraci pro svou tvorbu sice Silvia Krivošíková čerpá v osobním životě, své obrazy ale nepovažuje za autobiografické, znázorňují „situace, které se běžně dějí“. Ve vystavených malbách tak zpracovala třeba rozpad partnerského vztahu nebo zkušenosti matky samoživitelky.

V jejích dílech se opakuje motiv činky. Symbolizuje sílu, která je v podobných situacích třeba. „Síla je v životě důležitá a potřebná, abychom se dokázali vypořádat s dennodenními problémy a existencí,“ říká autorka.

Silvia Krivošíková / Ultramarínová noc (autoportrét)
Zdroj: Facebook / Trafo Gallery

Do obrazů se propisuje také prostředí, ve kterém žila. Narodila se sice na Slovensku, mnoho let ale strávila v Portugalsku a nyní je jejím domovem Vídeň. „Je tam prvek latentního nomádství. Životní podmínky ji závaly do nového prostředí, se kterým se musela nějak vyrovnat – jak jazykově, tak existenčně,“ doplňuje kurátor Petr Vaňous.

Svět výtvarnice prožívá jako arénu k obhájení vlastní existence. S životními překážkami různého druhu a závažnosti se ale poměřuje na obrazech v pohádkově či baladicky laděných příbězích.

Podle kurátora její malby fungují jako poetická obrana. Zosobňují vše, co je pro autorku v životě podstatné. Dítě, vztah, jídlo, domov, odpočinek, práce nebo radost z maličkostí přitom mohou mít pro obnovu vitality překvapující obsah motýlího efektu.

Die Kraft vystavuje Silvia Krivošíková v Trafo Gallery do 12. března.