Danny Smiřický se stal hrdinou i zbabělcem divadla o české společnosti

Danny Smiřický hrdinou divadelní hry (zdroj: ČT24)

Věčně zamilovaný, dívky a ženy marně svádějící neúspěšný tenorsaxofonista a posléze autor detektivek Danny Smiřický byl literárním alter egem Josefa Škvoreckého. V pražském Divadle na Vinohradech se nyní stal titulní postavou nové hry. Smiřického příběh odráží příběh české společnosti druhé poloviny dvacátého století.

V hlavní roli Smiřického se vystřídají dva herci. Svatopluk Skopal hraje Dannyho Smiřického ve věku, kdy se už ohlíží za svým životem. V rolích mladšího Dannyho ho zastoupí Tomáš Pavelka.

„Osud téhle země v průběhu poměrně bolavých padesáti let,“ shrnuje Pavelka časový záběr inscenace. Podle dramatika Jana Vedrala jde jen o malý výsek z obsáhlé dějinné fresky. „Osciluje mezi smíchem a bolestí, trpkostí,“ říká o divadelním ohlédnutím za vývojem české společnosti.

Česká selhání i hrdinství

Divadelního Dannyho Smiřického poskládal Vedral ze zmínek na dvou tisících stranách Škvoreckého knih. Poprvé se Smiřický coby protektorátní maturant objevil v románu Zbabělci, který svým otevřeným pohledem na konec druhé světové války vyvolal rozruch mezi dobovými literárními kritiky i politiky.

Smiřický figuruje i v řadě Škvoreckého povídek a románech Tankový prapor, Mirákl či Příběh inženýra lidských duší. Stárne se svým autorem a spolu s ním prožívá proměny české společnosti po únoru 1948, turbulence šedesátých let i emigraci do Kanady.

A také návrat do svobodné země, kde Škvorecký našel své přátele, kteří prožili jiný život než on. Propojit jejich světy a najít porozumění nebylo lehké. „Měla by ukázat česká selhávání, české pády, české hrdinství,“ podotknul k inscenaci režisér Radovan Lipus.