Ozzy Osbourne se léčí novou deskou. Vydal album Patient Number 9

Osbourne vydal album Patient Number 9 (zdroj: ČT24)

Jedna z nejvýraznějších postav heavymetalové scény Ozzy Osbourne po dvou letech vydává novou studiovou desku. Pojmenoval ji Patient Number 9, tedy Pacient s číslem 9. S nadsázkou sobě vlastní si pohrává s tématem smrti. Ostatně tak jako v minulosti už mnohokrát.

V pozici pacienta se třiasedmdesátiletý Osbourne ocitl za poslední roky několikrát. V roce 2018 se léčil se stafylokokovou infekcí. Rok nato si po pádu ve svém domě poranil krční páteř. Krátce po zákroku byla hudebníkovi diagnostikována jedna z lehčích forem Parkinsonovy choroby. A letos se nakazil covidem-19.

Ale Ozzy dokazuje, že přes veškeré neduhy má energie stále dost. Zdravotní problémy jej vyburcovaly k nečekané pracovní aktivitě. Před dvěma lety natočil po desetileté pauze nové studiové album Ordinary Man, které mělo být podle zlých jazyků jeho rozlučkou se životem.

Ale Osbourne prakticky okamžitě po jeho vydání začal tvořit další skladby. Na finální nahrávku se jich nakonec dostalo třináct. Všeho všudy šedesát minut nové hudby. První ochutnávkou se stala titulní Patient Number 9, kterou doprovodil i hororově laděný videoklip.

Novinka je přehlídkou hvězdných doprovodných muzikantů. Speciální péči Ozzy věnoval výběru kytaristů. Na albu hostují například Eric Clapton, Zakk Wylde nebo Jeff Beck. A také Tony Iommi, který s Ozzym hrál v kultovních Black Sabbath. Jedny ze svých posledních bicích partů před smrtí na album nahrál Taylor Hawkins z Foo Fighters.