Národní divadlo zahájilo sezonu s vyšším vstupným a novými šéfy. Za 140 let přežilo větší krize, připomněl ředitel

Národní divadlo zahájilo 140. sezonu. Chystá pro ni devatenáct premiér v činohře, opeře i baletu. Za vstupenky si diváci kvůli vyšším cenám energií připlatí. S novou sezonou přichází částečná proměna uměleckého managementu. Slavnostní zahájení, jehož součástí bylo i předávání cen, bylo vyhrazeno divadelníkům. Pro veřejnost připravuje Národní divadlo zahájení 1. září na Střeleckém ostrově.

Ředitel Národního divadla Jan Burian připomněl, že energetická krize a důsledky covidu s jeho dopady na turistický ruch se na začínající sezoně zřejmě podepíší. „Národní divadlo je tu 140 let, přežili jsme daleko horší a větší krize a právě v těchto chvílích nás občané a naši diváci potřebovali o to víc,“ řekl.

O podpoře ministerstva kultury, jehož příspěvkovou organizací Národní divadlo je, ujistil na slavnostním zahájení umělce a další pracovníky divadla ministr kultury Martiny Baxa (ODS).

„Nezačíná ta jubilejní sezona v úplně lehkých časech, sotva snad už finálně odezněly covidové restrikce, přišla válka a ekonomická krize, takže bezpochyby čelíme velmi obtížným výzvám, ale je mou prací vytvořit vám podmínky takové, aby 140. sezona běžela pokud možno bez problémů a omezení a aby Národní divadlo mohlo fungovat,“ prohlásil.

Vstupné vyšší o zhruba patnáct procent

Národní divadlo už dříve oznámilo, že od září zvýší kvůli meziročně až třikrát vyšším výdajům na energie ceny vstupného. Ceny činoherních představení se plošně zdraží asi o patnáct procent, u baletu se o stejnou sumu navýší ceny vybraných představení. Operní představení pak plošně podraží od ledna 2023 rovněž o přibližně patnáct procent.

Zdarma ovšem bude vstup na zahájení sezony pro veřejnost, které ND chystá na první zářijový den. Na nedalekém Střeleckém ostrově slibuje program s tvůrčími dílnami, uměleckými vystoupeními, besedami, bazarem i koncertem kapely Základní kámen úrazu složené z členů činohry.

„Živé divadlo je dneska snad už jediný prostor, kde se spojujete se svými předky a věcmi, které platily před sto dvě stě lety, a já bych rád věřil tomu, že to bude fungovat i nadále, že lidé do divadla budou chodit,“ doufá Burian. „Snažíme se pro to vytvářet podmínky, například v září a říjnu máme Divadlobraní, kdy je možné naše představení navštívit se slevou pětadvacet procent,“ upozornil na další z akcí Národního divadla.

Obměna uměleckého vedení

Součástí slavnostního zahájení v historické budově bylo v pondělí udělení tradičních cen. Do Síně slávy byla uvedena tanečnice Hana Vláčilová. Letošní Cenu generálního ředitele ND pro umělce do 35 let získaly první sólistka Baletu Irina Burduja, herečka Anna Fialová a operní pěvkyně Arnheidur Eiríksdóttir.

Do nové sezony vstupuje první česká scéna s obměnou uměleckého managementu. Do vedení činohry místo Daniely Špinar, která svůj post předčasně opustila, nastupuje režisérské duo SKUTR, tedy Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka.

Novým hudebním ředitelem Státní opery bude Andrij Jurkevyč. Po osmi letech se jako nový ředitel opery do Národního divadla vrací Robert Jindra. „Chtěl bych rozvíjet český repertoár, i ten méně známý, ale divadlo musí promlouvat. Nesmí se z toho stát pouhé zakonzervované muzeum,“ naznačil své představy.

Zdeněk Jindra o nové sezoně opery ND (zdroj: ČT24)

Premiéra čeká Nebezpečné známosti i Rusalku

Pro sezonu 2022/23 chystá Národní divadlo devatenáct premiér. V činohře bude tou první kdysi skandální hra Arthura Schnitzlera Rej. Deset dialogů o lásce, životě, čase a bytí by měl připravit francouzský režisér Arthur Nauzyciel. „Jsme rádi, že znovu začíná být zvykem, že v činohře bude čas od času hostovat zahraniční režisér,“ podotkl Trpišovský. Rej patří k titulům zvoleným ještě předcházejícím vedením.

Činohra uvede také Čapkova Hordubala, Euripidovy Bakchantky, Stroupežnického Naše furianty a SKUTR připravuje dramatizaci slavného románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti. Slibuje si od nich představení, které přiláká diváky včetně těch, kteří se stále po covidu zdráhají do divadla chodit.

První baletní premiérou sezony bude Tramvaj do stanice Touha v choreografii Johna Neumeiera. V ND bude publikum lákat obnovené uvedení energického baletu Popelka v choreografii Jeana-Christopha Maillota a ve Státní opeře pocta legendárnímu Georgi Balanchinovi.

Robert Jindra na začátku sezony nově hudebně nastuduje inscenaci Rusalky a připraví koncertní provedení Janáčkovy opery Věc Makropulos s Evou Urbanovou v hlavní roli Emilie Marty. Premiéru bude mít Weinbergerova opera Švanda dudák, Straussův Růžový kavalír, dílo rakouského skladatele Alexandra Zemlinského Šaty dělají člověka či poslední dokončené dílo Antonína Dvořáka Armida.

Ředitel ND Jan Burian o nové sezoně (zdroj: ČT24)