V Budapešti se tančí. Ostrovní festival Sziget obsadil Justin Bieber i Lenny

Do Budapešti se vrátil festival Sziget (zdroj: ČT24)

Do Budapešti zamířily desítky tisíc hudebních fanoušků. Po dvouleté pauze, zapříčiněné koronavirovou pandemií, maďarskou metropoli opět roztančil multižánrový festival Sziget – jedna z největších hudebních přehlídek (minimálně střední) Evropy. Letos na dunajském ostrově vystoupí i čeští umělci.

Hned na úvod na hlavním pódiu vystoupila Dua Lipa. Zahrát už také stihli rockeři Kings of Leon či Bastille. Pátečním headlinerem je popový idol Justin Bieber. Do 15. srpna je na programu ještě koncert anglické indie rockové formace Arctic Monkeys či tanečního esa Calvina Harrise.

Z Česka přijede zpěvačka Lenny, která už má zkušenosti s vystupováním na zahraničních festivalech třeba v Itálii, Sziget ale bude jejím prvním koncertem před tak velkým zahraničním publikem. Čeští zástupci se najdou i v nehudebním programu. Návštěvníci můžou zajít na bratrské taneční duo Mr. Kriss & Marson. Taneční performer Viktor Černický v přestavení PLI na dvacítce konferenčních židlí ukáže, jak lze proměnit předměty každodenního života.

Festival Sziget (Ostrov) se koná od roku 1993, pokaždé znamená velký nápor pro město. V předpandemických dobách se na zhruba stohektarový ostrov sjelo i půl milionu lidí, velká část ze zahraničí.