„Doufám, že jste připraveni na dobrý strašidelný film.“ Tvůrce hororu Uteč posílá do kin novinku Nene

Tvůrce hororu Uteč posílá do kin novinku Nene (zdroj: ČT24)

Do světových kin vstoupil snímek Nene od amerického režiséra a scenáristy Jordana Peelea. Jde o jeho třetí celovečerní film a opět horor, tentokrát kombinovaný se sci-fi. Za scénář ke svému režijnímu debutu Uteč získal Peele před čtyřmi lety Oscara.

Po podivné smrti otce zdědí dva sourozenci rodinný ranč uprostřed kalifornské pouště. Jako chovatelům koní pro filmový průmysl se jim ale příliš nedaří. Zvláštní události, jichž jsou svědky, si spojí s návštěvou mimozemšťanů – a rozhodnou se prorazit tak, že natočí důkaz existence UFO.

„Bude to jeden z těch filmů, jako jsou všechny od Jordana: budeme se na něj muset podívat třikrát nebo čtyřikrát, abychom zachytili všechny nuance,“ očekává herečka Keke Palmerová, představitelka jednoho z filmových sourozenců.

Horor, humor a obraz americké společnosti

Jordan Peele se původně proslavil v komediálním žánru. Populární jsou například skeče, které tvořil ve dvojici s Keeganem-Michaelem Keyem. Jeho hororové snímky s nimi mají společný humor a také téma rasismu. Peeleův debut Uteč, oceněný Oscarem za původní scénář, sledoval afroamerického mladíka, který přijede do znepokojivého sousedství, aby poznal bílé rodiče své přítelkyně.

Daniel Kaluuya za tuto roli obdržel Oscara. V novince mu Peele svěřil další hlavní úlohu. „Jsme kreativní partneři, chceme pro toho druhého to nejlepší. Světy, které Jordan vytváří, jsou hodně unikátní, takže je to vzrušující,“ uvedl Kaluuya ke spolupráci.

Peeleovy filmy kombinují klasickou „vyvražďovačku“ s chytrou groteskou, a navíc bývají promyšlenými podobenstvími americké společnosti. Důležitým tématem hororu Nene je neschopnost odtrhnout oči od tragické podívané.

Chyběl mi letní spektákl

„Budete se bát, takže doufám, že jste připraveni na dobrý strašidelný film,“ slibuje Peele. Zážitku by měl napomoci i kameraman Hoyte van Hoytema, který mimo jiné pomáhal vytvořit spektákly Interstellar a Dunkerk od Christophera Nolana. Část hororu Nene natočil IMAX kamerami.

„Opravdu jsem chtěl přinést radost a dobrodružství a také trochu z kouzla velkého letního blockbusteru, které mi chybělo,“ uvedl Peele. Scénář psal v pandemické době, kdy sílily obavy o budoucnost kin.

Záměr přivést svou novinkou diváky zpět do biografů se podařil. Nene (v orginále Nope) během prvního víkendu promítání vydělal čtyřiačtyřicet milionů dolarů, což je od pandemie nejlepší výsledek pro film s originálním námětem. Do českých kin se dostane 18. srpna.