V Íránu zakázaný režisér Džafar Panahí musí na šest let do vězení

Režisér Panahí musí na šest let do vězení (zdroj: ČT24)

Mezinárodně uznávaný íránský režisér Džafar Panahí si musí odpykat šestiletý trest vězení. Rozhodl o tom íránský soud. Filmař byl zatčen v Teheránu minulý týden, dle tamního režimu v souvislosti s dřívějším podmínečným trestem za šíření protivládní propagandy.

Panahí má ceny z Cannes, Berlinale i Benátek. Osobně je ale všechny převzít nemohl. Ve světě oceňovaný režisér je ve svém rodném Íránu zakázaný. Tamní soud ho dokonce před dvanácti lety poslal do vězení za protivládní aktivity.

Na dvacet let mu zakázali točit filmy, psát scénáře, cestovat do zahraničí a mluvit s novináři. Po dvou měsících ho ale podmínečně propustil. S tím, že toto rozhodnutí lze kdykoli odvolat. To se stalo teď.

„Byl umístěn do vazebního zařízení Evín, aby si tam odpykal svůj trest,“ potvrdil mluvčí íránské justice Masúd Setaješí dřívější informace médií o režisérově opětovném věznění. Panahí kritizoval minulý týden zatčení svých kolegů filmařů a šel se ptát po jejich osudu do věznice. Na svobodu už se nedostal.

Točil navzdory zákazu

I přes zákaz po roce 2010 tajně natáčel a jeho filmy se promítaly ve světě. Vynalézavý byl i při jejich pašování. V roce 2011 poslal do Cannes dokument s názvem „Není to film“, v němž se pro tvůrce tíživý pocit nesvobody snaží překonat domácími videy, na disku schovaném v dortu. Film Taxi Teherán zase natočil tajně kamerou namontovanou na palubní desce. Snímek zvítězil v roce 2015 na Berlinale. Hlavní cenu – Zlatého medvěda – tehdy převzala za Panahího jeho neteř.

Džafar Panahí ve filmu Taxi Teherán
Zdroj: Film Europe

Právě organizátoři Berlinale zatčení Panáhího už minulý týden odsoudili, svobodu pro režiséra žádají i tvůrci festivalu v Benátkách a v Cannes. „Festival v Cannes důrazně odsuzuje zatýkání a vlnu represí, které v Íránu zjevně probíhají proti domácím umělcům. A vyzývá k jejich okamžitému propuštění,“ napsali zástupci prestižní francouzské filmové přehlídky.

Svobodu chtějí nejen pro Džafara Panahího, ale i pro další dva zatčené filmaře – Mohammada Rasoulofa a Mostafu al-Ahmada.