Česká televize na podzim uzavře Případy 1. oddělení. Chystá také komedie o zdraví a Zločin na hranicích

Česká televize prozradila seriálové a filmové novinky, které se objeví v podzimním programu. K divácky očekávaným patří poslední řada krimiseriálu Případy 1. oddělení. Kriminálního prostředí se více či méně týká také minisérie Pozadí událostí a v rakouské koprodukci natočený Zločin na hranicích. Zjištění, že „lékař léčí, láska uzdravuje“ spojuje čtyři nové televizní komedie o zdraví a nemoci. Pouze v iVysílání bude k vidění novinka Pět let o jednom pomaturitním vzpomínání.

Po šesti letech se vrací Případy 1. oddělení. Šest let uplynulo i v seriálové mordpartě. „Mění se zločin, proto se musí změnit i příběhy,“ podotýká bývalý vyšetřovatel a spoluscenárista seriálu Josef Mareš. I v nové řadě se opět řeší skutečné a mnohdy mediálně probírané případy. „Například případ vraha taxikářů nebo vražda v Klánovickém lese,“ nastínil Mareš.

Diváci se opět sejdou se známou sestavou kriminalistů v čele s Ondřejem Vetchým. Tvůrci tvrdí, že třetí řada je definitivně poslední. „Seriálem Devadesátky a Případy 1. oddělení jsme už probrali celý můj profesní život,“ uvádí jeden z důvodů Mareš. Podle scénáře, který napsal opět s Janem Malindou, ale už vznikla pro Českou televizi další krimi minisérie s názvem Docent. Příběh je ale tentokrát cele smyšlený.

Pátrat po pachateli budou také protagonisté snímku Zločin na hranicích. Po výpravné koprodukci o panovnici Marii Terezii je tento film pokračováním – nikoliv prý posledním – spolupráce s rakouskou veřejnoprávní stanicí ORF. Česko-rakouský je příběh, lokace i obsazení.

Stejný autorský tým, který stál za sérií Detektivové od Nejsvětější Trojice, připravil minisérii Pozadí událostí. „Myslím, že je to vlastně taková psychologická komedie o mužích a ženách a proměňujícím se genderovém vzorci, měnícím se statutu mužství a ženství. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu,“ upřesnil režisér Jan Hřebejk, který novinku natočil podle scénáře Michala Sýkory a Petra Jarchovského. V čtyřdílné minisérii si zahráli Jiří Havelka, Petra Hřebíčková, Jitka Čvančarová, Martha Issová, Sarah Haváčová nebo Katarzia.

Na podzim Česká televize odvysílá také už osvědčený cyklus komedií, které volně zastřešuje společné téma. Tentokrát zní „Hlavně to zdraví“. Ve čtyřech příbězích do života hrdinů zasáhne různým způsobem choroba, ať už to jsou střevní potíže při boxerském zápase či bolavé zuby při žádosti o ruku. V komedii Bezva zuby na zásnuby se objeví například Simona Stašová. „Za manžela mám lampasáka, to máme nacvičené už s Mirkem Donutilem z Pelíšků. Když je to chytrá maminka, tak umí kroutit krkem, ale nechá chlapovi pocit, že on to všechno vymyslel,“ popsala svou roli.

Premiéru čeká rovněž internetový seriál Pět let. Natočen byl pro iVysílání. Vypráví o bývalých spolužácích, kteří se po několika letech vracejí ke svému poslednímu a komplikovanému setkání na maturitním plese.

„Většina premiér, které uvidí diváci na podzim, vznikala za nestandardních podmínek a omezení daných koronavirem. Navzdory tomu nabídneme silný a žánrově pestrý program, který ukazuje, že i přes současnou složitou finanční situaci je naším hlavním kritériem kvalita. Sílu naší původní tvorby dokládá nejen to, že s námi opakovaně spolupracují renomovaní tvůrci, ale také to, že si cestu k nám nachází režiséři, kteří dosud pro televizi netočili,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. Zmínka patří režisérovi Jiřímu Vejdělkovi, pod jehož vedením vznikly všechny komedie pro cyklus Hlavně to zdraví.