Bez obleku, zdarma a s hvězdami z celého světa. Na českých náměstích začíná Bohemia JazzFest

Studio 6 – Bohemia JazzFest 2022 (zdroj: ČT24)

Letošní přehlídku jazzových koncertů na historických náměstích Bohemia JazzFest zahájí v pondělí na Staroměstském náměstí v Praze Iva Bittová a Antonín Fajt. Akce, která je tradičně pro diváky zdarma, se uskuteční na šesti místech. Festivalový den začíná vždy v 17:30 a končí ve 22:00.

Hudebník a pořadatel Rudy Linka ve Studiu 6 sdělil, že festival je skutečně pro všechny. „Jazz se možná vnímal v Česku jako malý žánr pro pár lidí, který do toho hrozně vidí, jsou naprostí odborníci a nemůžou bez toho žít, ale jazz je masová záležitost. Jazz je Frank Sinatra, jazz je Tony Bennett, jazz je Miles Davis. Je pro všechny lidi, kteří jsou jenom trochu otevření,“ sdělil Linka.

První festivalový den se na Staroměstském náměstí vedle zpěvačky, houslistky a improvizátorky Bittové a česko-amerického skladatele, klavíristy a producenta elektronické hudby Fajta představí kapela Dagadana spojující jazz a elektroniku s elementy polské a ukrajinské kultury. Program zakončí americký kytarista Julian Lage se svým triem.

Na stejném místě o den později zahrají polský skladatel a pianista Krzysztof Kobyliński, Caminero Trio přichází s repertoárem inspirovaným klasickou flamenkovou kytarou a italský pianista Lorenzo De Finti a jeho quartet. Součástí druhého dne bude také soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. Loňskou vítězkou se stala klavíristka a skladatelka Nikol Bóková se skladbou Prometheus.

Končit se bude v Brně

Po pražské části se Bohemia JazzFest přesune 13. července do Plzně. Dále se uskuteční v Liberci (14. července), Hluboké nad Vltavou (15. července), Domažlicích (16. července) a 18. až 19. července skončí v Brně.

Cílem festivalu je představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice. Bohemia Jazzfest se v krátkém čase stal jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě. Akce měla loni kvůli předchozím protipandemickým opatřením komornější podobu.