Ecce Pištěk. Alšova jihočeská galerie vystavuje nejen jeho Senzační realismus

Theodor Pištěk vystavuje v Alšově jihočeské galerii (zdroj: ČT24)

Oscarový kostýmní výtvarník, ale také uznávaný malíř Theodor Pištěk po téměř třiceti letech vystavuje v Alšově jihočeské galerii. Instalace nazvaná Senzační realismus vedle Pištěkových pláten ukazuje také obrazy amerických a evropských hyperrealistů.

Theodora Pištěka sice nejvíce proslavily filmové kostýmy, především k Formanově Amadeovi, za něž byl oceněn Oscarem, za svůj hlavní obor ale vždy považoval malbu. Jako malíř začínal se strukturální a geometrickou abstrakcí, pak se obrátil k realismu. V Alšově jihočeské galerii ho zastupují výhradně jeho nejznámější realistické práce, které tvořil hlavně od počátku sedmdesátých let dvacátého století do první poloviny další dekády.

Podle ředitele galerie Alee Seiferta návštěvníci uvidí všechna Pištěkova dostupná realistická díla z tohoto období. Například obrazy Adieu Guy Moll, Josef N. nebo Ecce Homo. Poslední z nich se váže k předchozí Pištěkově výstavě na jihu Čech v roce 1993. „Tehdejší výstava se zapsala do paměti mnoha návštěvníků. Mnozí si vybaví, že tehdy byl na obálce obraz Ecce Homo,“ připomněl Seifert.

Detailní pohled na Porsche

Sílu Pištěkovy tvorby vnímá Seifert v dokonalém detailu a promyšlené kompozici. Svůj názor ilustruje na obraze Racek, na němž výtvarník – mimo jiné také automobilový závodník – zachytil Porsche 959. „On ho dělal podle obrázku, který viděl v nějakém zahraničním časopise, protože to auto nebylo v té době ani v sériové výrobě. Maloval podle prototypu a baví mě ten detailní pohled,“ přiznává šéf galerie. Samotný automobil Porsche je pro srovnání v expozici.

Pištěkovy realistické obrazy ale především doplňují díla jeho souputníků, amerických a evropských hyperrealistů. Z muzeí ve Vídni, Budapešti či Koblenzi si galerie půjčila několik prací, jež vytvořili Jacques Monory, Gerhard Richter, Richard Estes nebo Gérard Gasiorowski.

Senzační realismus umístěný v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou si je možné prohlédnout do konce října. Je tak zároveň poctou k výtvarníkovým podzimním devadesátinám. Alšova jihočeská galerie má ve sbírce na deset Pištěkových velkých pláten.