Večer na psích dostizích je o odvaze se ozvat a touze vyhrát

Činoherní klub uvedl Večer na psích dostizích (zdroj: ČT24)

Automechanici, kteří pracují ve stejné autodílně, se složili na dostihového psa, každému z nich patří pouze jedna noha. Co když ale do klubu vstoupí nevítaný pátý člen? Kolem bizarní zápletky vystavěl svou hru britský dramatik Matt Charman. Večer na psích dostizích nyní zinscenoval pražský Činoherní klub.

Matt Charman byl nominován na Oscara za původní scénář k filmu Most špionů, který podle skutečného špionského případu natočil v roce 2015 Steven Spielberg. O deset let dříve by hollywoodský úspěch nečekal nejspíš ani on. Živil se jako myč aut v autodílně. Útržky hovorů, které při práci zaslechl, si zapisoval a použil jako inspiraci k divadelní hře. Svou prvotinou prorazil mezi scenáristy.

Dramatik: Téma agrese je stále přítomné

„Skupina automechaniků si pořídí dostihového psa jako symbol naděje, úspěchu a vítězství. Většina figur podléhá společenskému tlaku kompetitivnosti, že buďto člověk vyhraje, nebo prohraje, a v této logice obětují i morálně-etické zásady,“ prozradil režisér pražské inscenace David Šiktanc.

Charman Večer na psích dostizích popisuje jako hru o zbabělosti, o tom, jak je těžké postavit se agresi a zaslepenosti a říkat pravdu tváří v tvář moci. „Bohužel si myslím, že témata podrobení se agresi a neschopnost jednat jsou v našich životech přítomné stále. Ale silně pociťuji, že právě v tomhle okamžiku evropských dějin, kdy na Ukrajině zuří válka, ponaučení musí být, že stát společně a nenechat se ze strachu rozdělit a nenechat se zastrašit, je jediný způsob, jak můžeme jako lidstvo přežít,“ míní dramatik.

Večer na psích dostizích
Zdroj: Činoherní klub/Pavel Nesvadba

Aby nezapadnul do šedi

Hra předkládá otázku, zda má člověk právo vzít spravedlnost do svých rukou, když se svět netočí podle jeho představ. „Před nedávnem se mu rozpadl rodinný život, odešla od něj žena, je bezprizorní a snaží se o to, aby nezaplul do nejobyčejnější šedi všedních dnů, aby vyniknul, a udělá to tak nešťastným způsobem, že sice vynikne, ale jinak, než původně chtěl,“ představuje svou postavu například Vasil Fridrich.

Hra má čistě mužské obsazení. Večer na psích dostizích s Fridrichem stráví také Šimon Krupa, Ondřej Malý, Jan Holík a Martin Finger. Podle posledního jmenovaného by se publikum mělo připravit na černý humor, který by jinde nejspíš neprošel, ale v chlapské partě ano. Žánrově se inscenace pohybuje od konverzační komedie přes sociální sondu až po thriller.