Svět knihy Praha žije pro knihy, především z Itálie. Nedorazí ale nobelistka Alexijevičová

Česká televize se představuje na Světě knihy Praha (zdroj: ČT24)

„Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem,“ hlásí moto aktuálního ročníku Světa knihy Praha, který začal ve čtvrtek. Mezinárodní veletrh a literární festival si ho vypůjčil od Umberta Eca, jehož rodná Itálie je navíc letošním čestným hostem. Výraznou pozornost se organizátoři rozhodli také věnovat Ukrajině. Veletrh ale představuje současnou tvorbu celkem z třiatřiceti zemí a regionů. Svůj stánek na pražském Výstavišti opět rozbila i Česká televize. Naopak pořadatelé těsně před začátkem oznámili, že nepřijedou dvě autorky, význam jejichž účasti ještě posílila válka na Ukrajině: Světlana Alexijevičová a Ljudmila Ulická.

Ruská prozaička a kritička Putinova režimu Ljudmila Ulická žije v současnosti v Německu, v exilu se se rozhodla setrvat natrvalo. Zažádala proto o politický azyl a status žadatele jí neumožňuje vycestovat ze země. Čeští čtenáři mohou od Ulické znát romány Případ Kukockij a Zelený stan.

Běloruská laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová musela účast odříct kvůli nemoci. „Ukrajina je dnes v čele boje proti zlu – a musí vědět, že jsme s ní,“ vzkázala v souvislosti s ukrajinskou prezentací na veletrhu. Svět knihy Praha zemi zasažené válkou vyhradil samostatný veletržní stánek, chce tak podpořit tamní nakladatele a tvůrce.

Veletrh je každoročně pro návštěvníky příležitostí udělat si přehled o současné literatuře z celého světa. Do letošního ročníku se zapojilo 416 vystavovatelů a 746 účinkujících ze 33 zemí a regionů. Četná jména navíc čtenáři znají z českých překladů, případně se s překladovými novinkami od těchto autorů v knihkupectvích brzy setkají.

Hlavní slovo má Itálie, prezentuje se i Česká televize

Hlavního hosta – Itálii – zastupují například spisovatelky Viola Ardoneová, Donatella Di Pietrantoniová či Stefania Auciová. O svůj pohled na současnou společnost se přijede podělit rovněž psychoanalytik Luigi Zoja. Z dalších zemí své knihy osobně představí švýcarský spisovatel Lukas Bärfuss, izraelský povídkář Etgar Keret nebo ve Francii žijící marocká prozaička Leila Slimaniová. Čtenářům thrilerů není neznámé jméno Kanaďanky Shari Lapenaové.

Zastavit se mohou návštěvníci také u stánku České televize, kde je mimo jiné čeká autogramiáda Jiřiny Bohdalové, doprovodí knihu Když hvězdy vaří. „Program zahajujeme křtem knih podle pořadu Toulavá kamera. Roman Pavela bude prezentovat momentálně nejprodávanější titul edice České televize Zeleninová zahrádka, který má vazbu na pořad Polopatě. Připravujeme i autorská a scénická čtení, kde budeme prezentovat knihy týkající se tří nových večerníčků,“ uvedl další tipy obchodní ředitel ČT Hynek Chudárek.

Zájemce o literaturu vítá Svět knihy Praha do 12. června. Připraven je i pavilon podporující dětské čtenářství či literaturou inspirované divadlo.