Tereza Brodská napsala knihu o „své mámě“ Janě Brejchové

Tereza Brodská napsala knihu o Janě Brejchové (zdroj: ČT24)

Herečka Tereza Brodská napsala knihu o své matce. Moje máma Jana Brejchová připomíná hereččiny začátky před kamerou, mezinárodní úspěch a nahlíží i do života mimo filmový plac. Brodská vycházela ze společných rozhovorů nad fotografiemi, pořízenými při filmování i v soukromí.

Do knížky se vešly více než čtyři stovky fotografií z rodinného archivu. K oblíbeným snímkům Terezy Brodské patří podle jejích slov například ten, který pozdější představitel Vinnetoua Pierre Brice pořídil s Janou Brejchovou při společném natáčení v Rakousku.

„Maminka si už před patnácti, možná dvaceti lety přála fotografickou knížku. A já v té knize skoro nemluvím, jen jí tu a tam pokládám nějakou otázku nebo něco okomentuji, ale mluvené slovo je maminky,“ popisuje vznik publikace Brodská.

Brodská: Zbožňuji ji ve filmu Zánik samoty Berhof

Jana Brejchová v textu popisuje dospívání mezi filmaři, spolupráci s režiséry Jiřím Krejčíkem i Evaldem Schormem a prozrazuje i třeba důvod, proč původně nechtěla hrát v dodnes často reprízované Noci na Karlštejně. Muzikálovou komedii z doby Karla IV. ale Tereza Brodská nezmiňuje jako snímek, který považuje ve filmografii své matky za svůj nejoblíbenější. „Kultovní film je pro mě, i kdyby v něm maminka nehrála, Zánik samoty Berhof. Zbožňuji ji v tom filmu,“ říká Brodská.

Adaptace novely Vladimíra Körnera se odehrává v prvním poválečném létě na česko-polském pomezí, kde ne pro všechny válka skončila. Jana Brejchová ztvárnila řádovou sestru, která pomáhá německým záškodníkům – werwolfům. „Byla zaujatá především prací. Netoužila po cenách nebo nějakém obrovském úspěchu. Ona už ho zažila jako úplně mladá,“ říká o natáčení režisér Jiří Svoboda.

Zánik samoty Berhof
Zdroj: ČT

Poslední byla Kráska v nesnázích

S Terezou Brodskou se Jana Brejchová před kamerou nepotkávala často. Spolu si ale zahrály třeba na konci osmdesátých let v dramatu Citlivá místa, režisér Vladimír Drha je dokonce obsadil do role matky a dcery.

Brejchová za svou kariéru vytvořila desítky filmových rolí, poslední zůstává matka ze snímku Kráska v nesnázích. „Strašně se mi líbí, jak to pan Jarchovský napsal. Ale člověk, když na něčem pracuje, tak není vůbec objektivní. Tedy alespoň já nejsem,“ uvedla tehdy.

Kráska v nesnázích měla premiéru v roce 2006, Jana Brejchová pak svoji filmovou i divadelní kariéru v důsledku nemoci ukončila. A o natáčení tohoto snímku je i poslední kapitola knihy od Terezy Brodské.