Na hradě Krakovec vystavují Dámu s hranostajem a Seníky v Provence. Obrazy namalovaly vězeňkyně

Hrad Krakovec vystavuje obrazy odsouzených žen (zdroj: ČT24)

Gotický hrad Krakovec na Rakovnicku hostí výstavu obrazů, které namalovaly ženy odpykávající si trest ve Věznici Drahonice. Reprodukce slavných maleb doplnily i obrazy od pracovníků vězeňské služby. Necelá třicítka děl se na konci výstavy vydraží ve prospěch dětských domovů.

Výstavu na hradě inicioval vedoucí oddělení výkonu trestu z věznice v Drahonicích Michal Charvát. Bylo mu prý líto, že obrazy, které ženy nakreslily při volnočasovém programu, mohou vidět jenom vězeňkyně a pracovníci vězení.

„Aby i ostatní viděli, že i když jsou to ženy za něco odsouzené, dokáží ze sebe dostat něco hezkého, co jsme všichni schopni ocenit,“ říká. To podle něj právě podobné programy podporují. „Možnost úniku z každodenní vězeňské reality jim pomáhá dostat ze sebe negativní vjemy a ukázat to pozitivní,“ nepochybuje.

Vystavené obrazy jsou dílem dvou vězeňkyň, jedna z nich výtvarné umění studovala. Svou tvorbou přispěli i pracovníci Vězeňské služby ČR. K vidění jsou reprodukce známých děl. „Například Dáma s hranostajem od Leonarda da Vinciho, obraz V červnu od Josefa Čapka nebo Seníky v Provence od van Gogha,“ vyjmenovává Charvát.

Výhodné pro všechny

Hrad Krakovec s ženskou věznicí v Drahonicích spolupracuje dlouhodobě. Jedna z odsouzených žen na hradě provází, další vypomáhají v tamní restauraci. „Jsem přesvědčen, že člověk se nerodí programově jako lump, ale že v životě dochází k různým uklouznutím, a proto je dobré dát některým lidem šanci navázat na jejich předchozí život nebo se rozvinout, protože tolik času, kolik mají po odsouzení na sebe, tolik v civilu nikdy nebudou mít,“ vysvětluje kastelán Jiří Sobek.

„Navíc dochází k sebereflexi a pro společnost je výhodné, když se věnujeme takovýmto aktivitám, protože pak nedochází k až tak velké recidivě,“ dodává.

Obrazy namalované za mřížemi si mohou návštěvníci hradu Krakovec prohlédnout do 28. května, kdy výstavu uzavře aukce. Výtěžek bude věnován Klubu přátel dětí dětských domovů. „Většina odsouzených má své děti u pěstounů nebo v dětských domovech. A Klub přátel dětských domovů podporuje u dětí rozvoj talentů. I tím jsme provázáni,“ uzavírá Charvát.