Invaze v GHMP ukazuje válku očima ukrajinských umělců

Válku očima současných ukrajinských umělců představuje výstava s názvem Invaze. Připravila ji Galerie hlavního města Prahy (GHMP) ve spolupráci s Českým centrem v Kyjevě. Všichni vystavující umělci jsou v současnosti na Ukrajině.

Název Invaze dal celé výstavě soubor maleb Danyla Movčana ze Lvova. Tvořit je začal třetí den války. „Za poslední dva měsíce se moje město stalo několikrát terčem útoků ruských bomb. Byly zničeny nebo poškozeny některé objekty, umírali lidé. Svou pozornost jsem obrátil k několika momentům, které se teď v ukrajinské společnosti odehrávají,“ vysvětlil pro GHMP.

Aktuální dění od začátku ruské agrese komentuje také Igor Gusev, který žije a pracuje v Oděse. Svoji ironickou sérii děl nazval Třetí světová válka. „Téma smrti je teď mezi lidmi tím hlavním a je také hlavním tématem v životě i v umění. Ukrajinci vítězí nad říší zla i pomocí humoru,“ domnívá se.

Alexander Našelenko začal deset dní před začátkem invaze fotit sérii snímků z Oděské oblasti. Válka projekt zastavila. „První měsíc války, možná i déle, jsem bohužel nebyl schopen vzít do ruky fotoaparát, protože jsem cítil, že nemůžu fotit, i když bylo co zachycovat,“ přiznává. V současnosti pomáhá v Kyjevě zahraničním novinářům.

Spolukurátorkou výstavy je Oksana Maslovová, jež do Česka utekla před ruskou agresí na začátku března. „Nemám teď podporu rodiny ani přátel, protože tady se mnou nejsou a někteří z nich zemřeli. Tento projekt byl pro mě velkou oporou v tom, že se cítím naživu a užitečná,“ říká.

GHMP ukazuje válku očima současných ukrajinských umělců (zdroj: ČT24)

Výstava vznikla poměrně rychle, do měsíce od prvních kontaktů s autory. Vystaveny jsou digitální kopie, originály přivézt nešlo. „Jsou to umělci, kteří se nemůžou v současné době dostat sem kvůli branné povinnosti. Ale to, co mohou, je vysílat pomocí umění vzkazy nám do Evropy,“ podotýká další z kurátorek Sandra Baborovská.

Nezůstává jen u výtvarného umění. V doprovodném programu je naplánované třeba čtení současných ukrajinských autorů nebo promítání ukrajinských filmů. Umělecká Invaze je k vidění v jedné z kobek na smíchovské náplavce do 22. května.