Pavla Tomicová jako Herečka sobotní noci rozdává dobro stůj co stůj

Pavla Tomicová dostala k šedesátým narozeninám divadelní hru. Dramatik a režisér David Drábek pro ni napsal Herečku sobotní noci. Název sice vzbuzuje dojem souvislosti se slavným filmovým muzikálem, podle autora jde ale jen o vtipný titul. Tragikomedii uvádí pražské divadlo Rokoko.

Hlavní hrdinka Pipi je dospělá, má ale dětské srdce. Svět kolem se pomalu řítí do prázdnoty, pro mnohé podivínská paní se ale rozhodla rozdávat dobro stůj co stůj. Ve své „vile vilekule“ se setkává s dávnými kamarády z dětství, což otevírá staré tajemství, přání i smutky.

„Ta vila se stala skanzenem romantického a zábavného dětství, které prožili na maloměstě. Přiznávají si, že to možná bylo nejšťastnější období, které zažili, ale to neznamená, že to následující život nějak zahanbuje nebo ho to činí méněcenným,“ ozřejmuje David Drábek.

Pipi věří na duchy a za vzor má Pipi Dlouhou punčochu, odvážnou a svéráznou hlavní hrdinku z dětského příběhu od Astrid Lindgrenové. „Pipi, tedy moje postava, měla v životě docela smutné chvíle. Ti její přátelé tolik ne, přesto paradoxně jiným lidem pomáhala pozitivitou, jakou v sobě nese. Ne brát, ale dávat. Vlastně jsem na konci dojatá, co je to za poselství: že vám může zpětnou vazbou přijít radost,“ poznamenává Pavla Tomicová. Spolu s ní se na jevišti objeví Dana Batulková, Petr Konáš, Radim Kalvoda a Markéta Musilová.

Pavla Tomicová jako Herečka sobotní noci (zdroj: ČT24)

Drábek obsazuje Pavlu Tomicovou do svých her často. V Klicperově divadle v Hradci Králové, které bylo jejich společným působištěm, hrála třeba v úspěšných Jedlících čokolády a ve Velké mořské víle. Nejvíce ji ale proslavila role atletky Mileny v rozhlasové a poté i jevištní hře Koule o dopingu ve sportu. Proti zpovědi fiktivní koulařky se ohradila mistryně světa ve vrhu koulí Helena Fibingerová.