V Cannes soutěží novinky Östlunda, Serebrennikova i Park Chan-wooka

O Zlatou palmu bude v hlavní soutěži festivalu v Cannes usilovat osmnáct snímků. Do výběru se dostaly například nové tituly režisérů Rubena Östlunda, bratří Dardenneových, Park Chan-wooka či Kirilla Serebrennikova.

Už pětasedmdesátý ročník začne na francouzské Riviéře 17. května. O zahájení se postará komediální horor Z, který natočil domácí režisér Michel Hazanavicius. Ten na sebe před deseti lety upozornil kritiky i ceny Oscar černobílým Umělcem.

Hororová budoucnost i armagedon v minulosti

Hororová má být i novinka kanadského filmaře Davida Cronenberga, jednoho z tvůrců v hlavní soutěži. Crimes of the Future se sice jmenuje stejně jako režisérův jiný film ze sedmdesátých let, nejedná se ale o remake. Nicméně nový příběh se odehrává také v (ne příliš vzdálené) budoucnosti, kdy se lidstvo biologicky přizpůsobuje umělému prostředí, v němž žije.

Mnozí z tvůrců, kteří mají letos šanci získat Zlatou palmu, už dříve v Cannes soutěžili, navíc ne jednou. Například Američan James Gray se vrací s dramatem Armageddon Time, do něhož obsadil Anthonyho Hopkinse či Anne Hathawayovou. Zpracoval v něm vlastní vzpomínky na dospívání na pozadí prezidentských voleb, které vyhrál Ronald Reagan.

O marxismu i Čajkovském

Švédský filmař Ruben Östlund po úspěšném Čtverci přiváží „trojúhelník“ (Triangle of Sadness), v němž pokračuje ve společenské kritice. Na pustém ostrově nechá ztroskotat jachtu vedenou marxistickým kapitánem a s bohatou smetánkou na palubě. Belgická režisérská a bratrská dvojice Jean-Pierre a Luc Dardenneovi mohou porotu zaujmout dramatem Tori and Lokita – příběhem afrického chlapce a dívky, kteří čelí krutostem emigrace v současné Belgii.

K etablovaným tvůrcům patří i jihokorejský režisér Park Chan-wook. Tentokrát natočil detektivku Decision to Leave. Hlavním hrdinou je vyšetřovatel, který se zamiluje do tajemné vdovy podezřelé z vraždy. Cannes přivítá rovněž Kirilla Serebrennikova. Ruský filmař zkoušený putinovským režimem se rozhodl na plátno přenést nenaplněné manželství skladatele Petra Iljiče Čajkovského, který se – ač gay – oženil.