Ruská propaganda je jako hypnóza, nikdo tam válce nevěří, obává se ukrajinská raperka

Alyona Alyona rapuje o bojích na Ukrajině (zdroj: ČT24)

O Alyoně Alyoně se mluví jako o nejnepravděpodobnější rapové hvězdě, videa této ukrajinské raperky ale sledují miliony lidí. Obléhání Kyjeva ruskou armádou přečkala v jedné z okolních vesnic, svůj vliv využila na organizování humanitární pomoci a protesty proti ruskému prezidentu Putinovi.

Alyona Alyona je od začátku své kariéry nepřehlédnutelná, průlomovou se stala v roce 2016 její skladba Rybky. Za stále se rozrůstající zástupy fanoušků vděčí raperka své energii a autenticitě. Rapuje o chudobě i obyčejném životě na malém městě. Reprezentuje mladou generaci Ukrajinců, která chce vykročit ze stínu rodičů narozených ještě za Sovětského svazu.

Rapová modlitba za Ukrajinu

Po čtyřiadvacátém únoru, kdy ruská armáda napadla Ukrajinu, se tón jejích příspěvků ale zásadně změnil. „Potřebujeme nutně vaši pomoc, jak vojenskou, tak humanitární,“ apelovala a natočila Modlitbu. V emotivní skladbě se přimlouvá: Zachraň naši úrodnou půdu, / abychom mohli sklízet úrodu. / A od Kachovky po Buču / zachraň duše dětí, žen i mužů.

Městečko u Kyjeva, kde bydlí, uniklo ruské okupaci díky odstřeleným příjezdovým mostům. Proč na její obec dopadla jen jedna raketa, vysvětluje Aloyna Alyona svérázně. „Nejsou tu žádní vojáci ani žádná technika a vím, kolik jedna taková raketa stojí,“ uvedla.

Známí z okolních vesnic takové štěstí neměli. „Někteří zemřeli, někteří se pokusil opustit vesnici a Rusové je zabili,“ popisuje. „Nechápu, proč jsou ruští vojáci tak rozzuření,“ dodává.

„Nejsme jako Rusové, a proto zvítězíme“

Po roce 2014 opustila ruštinu a rapuje výhradně ukrajinsky. Když veřejně vyloučila spolupráci s umělci z Ruska, přišla na Instagramu o ruské fanoušky. Spolu s ukrajinskými kolegy se přesto snažila šířit pravdu o válce na Ukrajině. Bez úspěchu. „(Ruská) propaganda je tak silná, je to jako hypnóza. Mám tam dobré přátele a nikdo válce na Ukrajině nevěří,“ říká.

O tom, že nepřítele Ukrajina porazí, nepochybuje. „Víme, proč bojujeme za naši zem, vlast, lid, ženy a děti. Je mezi námi velký rozdíl a velmi se od nich lišíme, a proto věřím, že zvítězíme,“ prohlašuje. Budoucnost Ukrajiny vidí v evropském společenství. Na Západě je ostatně zvyklá koncertovat, na konci května vystoupí také v pražském klubu Roxy.