Herní svět bojuje i ve skutečnosti: Zaklínač se stahuje z Ruska, střílení v Doomu pomáhá Ukrajině

Herní svět podporuje Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Solidaritu s Ukrajinou vyjadřují ve světě i v Česku také vývojáři počítačových her. Peníze z prodeje virtuálních bojů posílají na sbírky pro zemi čelící skutečné agresi. Některé videoherní společnosti se také rozhodly, že své hry pozastaví nebo je nadále nebudou prodávat v Rusku, případně i v Bělorusku.

Ukrajinské studio GSC Game World pozastavilo vývoj hry S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. Postapokalyptický příběh se odehrává v oblasti zasažené jadernou havárií. V herním světě je obývaná hledači pokladů a mutantů, ve skutečném ji momentálně drží ruská armáda.

Budeme pokračovat, až zvítězíme, vzkázali fanouškům autoři. Na sociálních sítích zveřejnili z přípravy hry video o motion capture, tedy nahrávání pohybu pro digitální model, a doplnili ho reálnými záběry z válkou zasažené Ukrajiny.

Vzápětí po napadení Ukrajiny zareagovali třeba polští 11 bit studios. Jejich oceňovaná hra This War of Mine z roku 2014 ukazuje válečný konflikt z pohledu civilistů. Všechny výdělky z ní za poslední týden – v přepočtu přes šestnáct milionů korun – hodlají poslat Červenému kříži. Podobně peníze z některých svých her daruje i třeba české studio Amanita Design. Na konto Člověka v tísni věnovala část výdělků z prodejů her Machinarium, Creaks a Chuchel.

Herní designér John Romero se rozhodl vyjádřit podporu tím, co nejlépe umí – po mnoha letech vytvořil novou úroveň pro druhý Doom. Počítačovou hru, která pomohla definovat „střílečky“ z pohledu postavy, za níž člověk hraje. Na akci elitního mariňáka vyslaného na Mars navázal nyní levelem One Humanity, veškerý výdělek putuje přes humanitární organizace na pomoc Ukrajině.

Videoherní společnosti dávají najevo, na jaké straně konfliktu stojí, nejen tím, že své hry prodávají, ale i tím, komu je neprodávají. Například polský CD Projekt RED se rozhodl pozastavit prodej svých her v Rusku a také Bělorusku. Obyvatelé těchto států se tak už nedostanou třeba k Zaklínači, který ve studiu vznikl na motivy bestsellerové série polského spisovatele Andrzeje Sapkowského.

Naopak ruskou invazi podpořil svým výrokem na Facebooku kreativní ředitel Sergej Burkatovskij z původně běloruské firmy Wargaming. Té úspěch přinesla válečná hra World of Tanks. Společnost Burkatovského propustila a finančně přispěla Ukrajině, kde měla přes pět set zaměstnanců.