Ceny Apollo našly loni to nejlepší v hudbě u Annet X, Hellwany a skupiny Bert & Friends

Záznam: Předávání cen Apollo za rok 2021 (zdroj: ČT24)

Nejlepší album loňského roku podle hudebních cen Apollo natočila Annet X. Ocenění hudební kritiky vybralo také nejlepší singl, za ním stojí rapperka Hellwana. Vítězem kategorie inovace v hudbě se stalo uskupení Bert & Friends.

Zpěvačka a autorka Annet X do povědomí posluchačů vešla především spoluprací s Benem Cristovaem. Její debut Až budu velká, chci být Aneta Charitonová považuje porota cen Apollo za komplexní dílo, u něhož se prý ani nechce věřit, že jde o prvotinu.

Apollo dosud oceňovaly pouze nejlepší album předchozího roku. Po deseti letech ale v rozšíření kategorií reflektuje proměny hudební scény. Poprvé tak byl vybrán Singl roku, řada interpretů se podle pořadatelů totiž zaměřuje na vydávání kratších hudebních projektů, s deskami už nepočítají.

Singl roku 2021 vzešel od rapperky Moniky Evans alias Hellwany. Česká autorka s kořeny v Karibiku se ve vítězné skladbě Das Leben spojila s raperkou Arletou.

Další nová kategorie ukazuje na inovace v hudbě. Týkat se mohou komponování či nahrávání, ale také distribuce, živého vystoupení nebo inovativních on-line přístupů. Prvním oceněným je kapela Bert & Friends (mimo jiné loňští držitelé cen Anděl za videoklip). Zaujala nahrávkou 2050: Live at Strahov. Ta ve skutečnosti vznikla ve studiu, kde všechny ruchy dotvářející atmosféru živého koncertu také byly dodány.

Za jedenáctým ročníkem cen Apollo se ohlédne ještě dokument, který vzniká pro ČT art. Hudební úrodu roku 2021 už také zhodnotily ceny Vinyla. Ceny Anděl své výsledky zveřejní 27. dubna. Šanci v nich má i Annet X, nominována je za videoklip k písni Bylo nebylo.