Kultura pociťuje po uvolnění opatření obnovený zájem publika

Události v kultuře: Diváci se vrací do kin a divadel (zdroj: ČT24)

Do kina, divadla nebo na koncert už je možné jít jenom se vstupenkami, od 10. února skončila povinnost prokazovat se potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Většina kulturních organizací pociťuje nárůst zájmu diváků. Jenom do biografů přišlo minulý týden skoro 240 tisíc lidí, o polovinu víc než před čtrnácti dny. Pomohla i česká pohádka Tajemství staré bambitky.

Diváci mají zakrytá ústa a noc a obsluha kontroluje jenom jejich vstupenky. Od chvíle, kdy do kin smí i neočkovaní, diváků přibylo. Nejvíce jich přišlo na druhé pokračování české pohádky Tajemství staré bambitky. Podle Unie filmových distributorů snímek zatím vidělo 94 tisíc lidí.

„Do kin se vrátily rodiny s dětmi. To bylo úžasné. Myslím, že Bambitka překvapila úplně všechny na trhu, jak moc intenzivně na ni lidé reagovali,“ říká šéf sítě multikin CineStar Jan Bradáč.

Co se týče pohádek, měla premiéra třetí nejlepší start v novodobé historii. Více lidí dorazilo v prvních dnech jen na Tři bratry a Anděla Páně 2. Chodí se také na hollywoodské snímky Spider-Man: Daleko od domova a Uncharted, v obou má hlavní roli Tom Holland.

Více lidí má teď zájem také třeba o představení brněnského Národního divadla. Ještě v lednu měli hlediště vyprodaná jen ze čtyřiceti procent. „Celkově odhadujeme, že pokud se vrátíme na nějakých 70 procent těch předcovidových čísel, tak to bude v letošním roce poměrně hezký úspěch,“ míní ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Co s náklady na energie?

Ředitel divadla i provozovatel sítě multikin teď kromě návštěvnosti musí ale také řešit, jak zaplatit vyšší ceny elektřiny a vytápění. Zdražovat však zatím nechtějí. „V našich třinácti multikinech čelíme možnému meziročnímu nárůstu nákladů na energie o více než 20 milionů korun,“ popisuje Bradáč.

„Zdražit vstupné je jednoduchý akt. Mnohem složitější je potom ty dražší vstupenky prodat. S energiemi si bez pomoci zřizovatele nebudeme vůbec schopni poradit, protože to znamená v podstatě nějakých 16 milionů navíc proti předchozímu roku,“ doplňuje Glaser.

Pro velké koncerty pořád platí restrikce

Jen pomalu se vzpamatovává hudební scéna, pro velké koncerty totiž pořád platí omezení, i když od soboty už mírnější. V sálech může být nanejvýš 500 neusazených nebo tisíc sedících návštěvníků. Z kapacity nad tisíc míst je možné obsadit půlku sedadel.

„Pokud se opravdu neřekne, že kapacita na kulturní akce není omezená a kultura je bezpečná, tak se lidé stále budou bát si vstupenky kupovat,“ uvádí člen výkonné rady České obce hudební Alexandr Smutný. Česká obec hudební by uvítala, kdyby vláda vypracovala plán opatření pro případnou další vlnu nákazy. Pro pořadatele by tak bylo snazší hudební akce plánovat.