České komiksy stále více zajímají skutečné příběhy. Ten nejlepší loni vyprávěl o osudu Štefánika

Nominace na komiksové ceny Muriel za rok 2021 odrážely podle nakladatelů dlouhodobý trend ve vydání biografických příběhů. Jeden z nich – o slovenském politiku Milanovi Rastislavu Štefánikovi – se nakonec stal nejlepší loňskou českou komiksovou knihou. Vítěze oznámila Česká akademie komiksu v úterý, i v některých dalších kategoriích uspěla díla inspirovaná skutečným osudy.

Udělena byla také cena za nejlepší studentský komiks. Patří Petru Polákovi z ateliéru ilustrace a grafiky na pražské UMPRUM za soubor tří mysteriózních komiksových povídek Močál. Za přínos českému komiksu byl oceněn festival malých nakladatelů Tabook, který se koná každoročně na přelomu září a října v Táboře. Do Síně slávy českého komiksu byla uvedena komiksová historička a publicistka Olga Bezděková.

Porotci se rozhodli letos nevyhlásit nominace, tedy ani vítěze v kategorii nejlepší strip. „Málo obsazené, již z podstaty do delšího časového období rozložené disciplíně dlouhodobě dominuje několik kvalitních stripových seriálů, které byly cenou Muriel leckdy i opakovaně odměňovány v minulých letech,“ zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Zároveň navrhuje rozšířit pro příští ročník o další komiksové práce, aby ceny postihly širší záběr. Chybí například samostatná kategorie pro on-line komiksy.