Ať si udělá čtenář představu sám. Dvě knihy shrnují život, dílo i sny Kurta Gebauera

„Psal jsem vždycky, ale nepublikoval,“ přiznává Kurt Gebauer. To už neplatí. Všestranný výtvarný umělec zveřejnil knihu svých textů, básní a také snů. Nezůstane jen u jedné publikace, další by měla vyjít letos na začátku léta.

Knížka Kurt Gebauer – sny / básně / texty svým názvem přesně shrnuje, co od ní mohou čtenáři očekávat. Nejstarší zápisky jsou ze šedesátých let. K vydání podle výtvarníka pomohlo, že se jimi nemusel probírat sám.

„Básničky, sny, provokativní textíky na téma náboženské nebo politické, jsem psal po celý život. Z toho obrovského množství jsou dobře vybrané a dávají zajímavou skladbu. To bych sám nedokázal,“ připouští.

I když je především sochařem, případně malířem a fotografem, psaní – byť nepublikované – ho na uměleckých cestách doprovázelo rovněž. V mládí si psal deníky, z cest si dovážel poznámky doplněné kresbami, rozesílal dopisy. Různé drobné texty a básničky si poznamenával v hospodě u piva nebo ráno po probuzení.

Ach krasavice

Za své učitele považuje francouzské básníky Arthura Rimbauda, Paula Verlaina, Charlese Baudelaira a Guillauma Apollinaira. Jejich verše mu půjčil na vojně absolvent filozofické fakulty. „Když jsem chodil v noci na stráži, vymýšlel jsem básničky, třeba Strom: Z haluzí / zlatý déšť / černého / listí / zpěv / radosti bez tebe / žiju a rostu / ach krasavice,“ recituje podobně jako při vojenské službě v Kostelci nad Labem v roce 1960.

Své texty doplnil v publikaci vlastními kresbami, i když nerad, protože nechce čtenářům vnucovat vlastní představu. „Udělal jsem jenom takové emotivní čmáranice, aby si čtenář pod nimi nemohl představit skoro nic. Jsou to jen rychlé poznámky,“ upozorňuje.

Rozhvor s Kurtem Gebauerem (zdroj: ČT24)

Praštěné jako hrom

Na papíře uchovává také své sny. Popisuje je jako „podivné struktury“. „Je to praštěné jako hrom, surrealismy,“ upřesňuje. O čem se mu zdá, si zapisuje často, všechny zaznamenané sny by prý vydaly na několik knih.

Kurt Gebauer další knihu ostatně chystá, i když ne věnovanou jen snům. Novinka Kurt Gebauer – Kurtura vyjde letos v červnu a slibuje „tvorbu, vzpomínky, postřehy, básně, povídku, humor a legendární charisma Kurta Gebauera v kostce“. Spolu s titulním hrdinou ji sepsala výtvarnice a kurátorka Nadia Rovderová. Chybět nebudou četné reprodukce umělcových děl.