Vítěz Czech Press Photo za rok 2021 je hrozivým „výtvarným dílem“ moravského tornáda

Fotografií roku 2021 se stal snímek Petra Topiče, který zachytil následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Spolu s dalšími oceněnými snímky sedmadvacátého ročníku soutěže Czech Press Photo je k vidění na výstavě v Národním muzeu.

Vítězný snímek Petra Topiče z mediálního domu Mafra je součástí série s názvem Zkáza, která zvítězila v kategorii Aktualita. „Jsem rád, že vyhrála tato fotografie, protože ukazuje nevyzpytatelnost, sílu přírody. V jeden okamžik něco máte a v druhý okamžik už ne,“ uvedl k nejlepší fotografii loňského roku její autor.

Pro porotu bylo podle jejího přesedy Petra Mlcha složité zvolit tu „nejlepší“ fotografii z tragické události. „Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Tato nečekaná událost byla výzvou pro novináře, fotografy i pro veřejnost. Zejména v tom ohledu, jak citlivě k situaci přistoupit a zaznamenat ji.“ vysvětlil.

„Po dlouhé selekci vybrala fotografii roku, která pochází ze série a zároveň funguje jako samostatný snímek. Je trochu jiná než ostatní, vyniká. Je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé ‚výtvarné dílo‘,“ doplnil. Topič zvítězil také v kategorii Lidé, o kterých se mluví se sérií z volební kampaně Andreje Babiše.

Dvojnásobným vítězem je i Lukáš Bíba. Mezi reportážemi nejvíce zaujaly jeho záběry z „covidária“. „Fotografie vznikaly s pocitem naděje. Naději cítím v tom, že zdravotníci chtějí za každou cenu zachránit všechny pacienty, i když kolikrát vědí, že je to nemožné,“ poznamenává autor. První místo Bíba získal i v kategorii Umění a kultura za sérii Cesty. Pořídil ji v šapitó pražské divadelní a novocirkusové scény Jatka78.

Vítězné snímky vzešly z více než čtyř tisíc fotografií od dvě stě padesáti autorů. Ocenění se vyhlašovala v osmi kategoriích. Oceněné fotografie si lze prohlédnout do konce května v Národním muzeu. Vystaveny jsou zde také snímky z úplně prvního ročníku soutěže Czech Photo Junior pro mladé fotografy ze základních a středních škol.

Prohlédněte si vítězné fotografie:

1. místo v kategorii Portrét: Sochař Jaroslav Róna (Michael Tomeš, Intro)
Zdroj: Czech Press Photo/Michael Tomeš/Intro