Bludný Holanďan, Káťa Kabanová i nová „Prodanka“ jsou operními premiérami Národního divadla

Tři premiéry nastudované třemi operními režiséry chystá na leden Opera Národního divadla a Státní opera. Na diváky čeká Mozartův titul Così fan tutte, na wagnerovskou tradici divadla naváže Bludný Holanďan a trojici novinek doplní Janáčkova Káťa Kabanová. Milovníci tradičních repertoárových titulů se dočkají Carmen a Prodané nevěsty. Vedení Národního divadla věří, že program na příští měsíce už neomezí pandemické restrikce.

Některé tituly už na své uvedení čekají nastudované. „Samozřejmě nám do toho vstoupily všechny ty restrikce, takže teď ty plány nabíhají znovu a věřím, že už definitivně. Třeba Káťa Kabanová je opera, která se už nazkoušela, pak jsme ji uložili do skladu a teď se to musí zase všechno znovu zkoušet,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian.

Všichni tři hostující režiséři – Tatjana Gürbacaová, Ole Anders Tandberg a Calixto Bieito – pracují v Česku poprvé. Všichni podle vedení ND udávají trend současné operní scény.

„Stejně jako u celého divadla je charakteristická především pestrost inscenačních přístupů a bezpředsudečnost v tom smyslu, že dílo může být předmětem interpretace jak odvážné, kontroverzní, tak i konzervativnější,“ vysvětluje Burian.

Krok do Evropy

Premiéry v Opeře Národního divadla a Státní opery
Zdroj: ČT24

Angažovat zahraniční tvůrce chce Národní divadlo i nadále – navíc v uměleckém vedení opery stojí norský divadelní režisér Per Boye Hansen. „Cílem jeho angažování bylo právě udělat další krok k tomu, aby se Národní divadlo stalo přirozeným partnerem evropské sítě divadel, zejména divadel hudebních a operních,“ podotýká Burian.

Například režie nového nastudování Carmen se ujme Grischa Asagaroff, který působil v předních operních domech německojazyčného prostoru. V březnu se chystá do Prahy ruský režisér Timofej Kuljabin uvést inscenaci Schrekerova Vzdáleného zvuku a Calixto Bieito se vrátí se Schulhoffovou adaptací Dona Giovanniho Plameny, tedy dalším z projektů řady Musica non grata, v níž uvádí díla skladatelů pronásledovaných nacistickým režimem.

Prodaná nevěsta je těžký úkol

Z tuzemských režisérů nabídne Alice Nellis v květnu interpretaci Prodané nevěsty. „Inscenovat v historické budově Národního divadla Prodanou nevěstu je jeden z největších oříšků, jaký může režiséra potkat, protože publikum má tolik nejrůznorodějších očekávání, že tomu nikdy nemůžete vyhovět. Záměrně jsme tento úkol svěřili Alici Nellis a věříme, že si s tím poradí,“ podotýká Burian.

Opera Národního divadla a Státní opera připravila i červnový festival premiér –⁠ v tomto měsíci se většina novinek sezony představí znovu a divák je může nově objevit nebo si je připomenout.

Rozhovor s ředitelem ND Janem Burianem o operních premiérách (zdroj: ČT24)