Současným indiánům je bližší pach benzinu než vytí vlka, ohlašuje Tam tam

Román vyvrací stereotypy o původních obyvatelích Ameriky (zdroj: ČT24)

Americký spisovatel Tommy Orange píše bez romantizujících příkras o původních obyvatelích Nového světa. Autor, sám indiánského původu, ve svém debutu Tam tam ukazuje skutečný obraz městských indiánů jednadvacátého století, rozkročených mezi snahou udržovat tradice a moderním životním stylem. Jeho kniha, která se dostala do finálového výběru Pulitzerovy ceny, nyní vychází v českém překladu.

Bílý americký voják v podání Kevina Costnera se v Tanci s vlky naprosto sžije s indiánským kmenem, až zapomene, na čí straně stojí. Mlčenlivý „náčelník“ v Přeletu nad kukaččím hnízdem se přidá k revoltě za svobodu. Slavné filmy podle Tommyho Orange znázorňují zavádějící stereotypy, které o kultuře severoamerických indiánů neříkají to podstatné.

„Vzpírám se myšlence, že jsme nějak tajemní. Všechna ta klišé o válečnících, mystice, spojení se zemí. Díky tomu, že jsem vyrostl a pracoval v indiánské komunitě, mi bylo jasné, že je skutečnost mnohem bohatší,“ namítá autor.

Jinak vnimá i tradiční severoamerický svátek. Díkůvzdání podle něj neoslavovalo spolupráci mezi osadníky a indiány, ale masakr původních obyvatel kontinentu. Orange píše o pětisetletém vyhlazovacím tažení, které vyvrcholilo snahou asimilovat indiány přesunem do měst.

Přelet nad kukaččím hnízdem / Náčelník Bromden a McMurphy žvýkají Juicy Fruit
Zdroj: ČT

Místo kýče Oakland

„Městský indián se cítí doma ve stínu mrakodrapu. Panorama budov v centru Oaklandu dnes známe líp než hukot řeky, kvílení vzdáleného vlaku líp než vytí vlka, pach benzinu, čerstvého betonu a spálené gumy líp než vůni jehličí nebo šalvěje, dokonce líp než vůni smažených placek – které mimochodem nejsou tradiční, stejně tak jako rezervace,“ píše Orange v knize.

Děj románu zasadil do kalifornského Oaklandu, kde sám vyrostl. Po otci je členem čejenských a arapažských kmenů. Vyobrazení současných indiánů v románu rozdělil mezi dvanáct postav, mezi nimiž nechybí aspirující spisovatel, dokumentarista, ale i drogový dealer nebo alkoholik.

Orange kritizuje obrázek indiána s opeřenou čelenkou, kýč, který v devatenáctém století prodávala show Buffalo Billa. Tucet románových hrdinů sice nakonec svede dohromady indiánská slavnost pow wow, tato tradice ale dnes už není obrázkem ponížení, ale hrdosti.